Превръщат подводница "Слава" в закотвен на брега музей
Автор: Екип Varna24.bg 14:32 / 18.06.2013Коментари ()928
© Impact Press Group
Последната гордост на подводния ни флот - "Слава", няма да бъде вадена на сушата, като ще бъде превърната в закотвен на брега музей. Това разкри пред Дарик капитан Станко Станков, председател на Съюза на подводничарите, които са инициатор на идеята за превръщането на пенсионирания плавателен съд в музей.

Изваждането на тежащата стотици тонове подводница на сушата е свързано с доста средства, което възпрепятства първоначалната идея за превръщането и в атракция на сушата, обясни кап. Станков. Обсъжда се възможността "Слава" да бъде закотвена на второ ли трето товарно място (бъдещата атракционна зона) на варненското пристанище.

В началото на тази година тогавашният министър на отбраната Аню Ангелов предостави безвъзмездно подводница "Слава" на община Варна, за да бъде превърната в музей. Създадена бе и експерта група, оглавявана от тогавашния заместник-кмет и понастоящем временен кмет Богдан Караденчев и контраадмирал Пламен Манушев, бивш командир на Военноморските сили и настоящ депутат. Експертната група досега е заседавала два пъти. Работата й обаче е в застой заради кметските избори във Варна, посочи председателят на Съюза на подводничарите.

Все още не ясно колко точно средства ще са нужни за превръщане на подводницата в музей. Тепърва ще се уточнява начинът на изложение и мястото, след това ще се правят и разчетите. Обмисля се как точно гражданите да влизат в бъдещия плаващ музей. Вариант е това да става от борда, а не само през люковете, обясни капитан Станко Станков.

От Съюза на подводничарите са заявили готовност да работят безвъзмездно по подготовката и поддръжката на подводницата. Според кап. Станков ще е нужна помощта и на няколко министерства - на транспорта, на отбраната и на министерството, което отговаря за туризма. Съдействие се очаква и от големите родни морски превозвачи

"Слава" е дълга 76 и широка 7 метра. С пълно оборудване тежи около 1700 тона. Произведена е през 1959 г. в Съветския съюз по проект "633" или НАТО-клас "Ромео". На официална церемония през ноември 2011 г. подводницата бе извадена от състава на Военноморските сили. В момента се намира във Военноморска база Варна.

Първоначалната идея бе "Слава" да бъде извадена на сушата, като вариантите за разполагането й бяха три - в пристанище Варна, товарно място 2 или 3, на крайбрежната алея, под торпедоносеца "Дръзки", и на панорамната площадка в парк "Аспарухово".

В повечето морски държави от години има подводници, превърнати в музеи. Сред тях е 91-метровата подводница INS Kursura, намираща се на брега в индийския пристанищен град Вишакхапатнам.

93-метровата подводница USS Thornback е експонат в Музея на техниката "Рахми М. Коч", разположен в залива "Златния рог" в Истанбул. Произведеният през 1944 г. в Щатите плавателен съд е предаден на Турския флот през 1971 г. Там е преименуван на TCG Uluçalireis (в чест на адмирал Улуш Али Рейс) и служи на Турската армия цели 30 години, преди да бъде превърнат в плаващ музей.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Prevrushtat-podvodnica-Slava-v-zakotven-na-brega-muzei-438536
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.