Швейцарски специалист бе удостоен с почетното звание Doctor Honoris causa на МУ - Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:41 / 26.06.2013Коментари ()607
©
Днес на тържествена церемония в aудитория "Владимир Иванов" на УМБАЛ "Св. Марина"-Варна известният европейски нефролог и специалист по бъбречна трансплантация проф. Ханс-Петер Марти стана ХХII-рият носител на почетното звание Doctor Honoris causa на МУ-Варна. Почетната титла му бе присъдена за изключителен принос и заслуги в развитието на трансплантационната нефрология в Медицински университет - Варна и МБАЛ "Св. Марина" - Варна. Проф. Марти взема участие в програматa за "Бъбречна трансплантация oт живи донори", между УМБАЛ "Св. Марина" и болницата Инзелщпитал в Берн, Щвейцария. Той подпомага подготовката и подбора на двойките за трансплантация от нефрологичния екип. Оказва методическа помощ при изграждането на трансплантационните алгоритми в университетската болница. Консултира следтрансплантационното наблюдениеи на болните. Сред най-значимите постижения на новоткритата Клиника по нефрология, остра и перитонеална диализа с дейности по бъбречна трансплантация и афереза към университетската болница са извършените 12 бъбречни трансплантации от живи донори, като последните две са осъществени през настоящия месец. 

В рамките на събитието проф. Марти изнесе лекция на тема: "Нов метод за класификация на интерстицилнатафиброза и тубулнаатрофия при алогенна бъбречна трансплантация и трансплантация на други органи". XXII-рият носител на почетното звание ще вземе участие на ХХ-ия Дунавски симпозиум по нефрология съвместно с Европейската бъбречна асоциация - Европейската диализна и трансплантационна асоциация (ERA - EDTA) и Световната бъбречна асоциация (ISN), на който Варна ще бъде домакин в периода 28 - 30 юни.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Shveicarski-specialist-be-udostoen-s-pochetnoto-zvanie-Doctor-Honoris-causa-na-MU-Varna-440100
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.