ВСУ работи по проект за кариерно израстване на преподавателите
Автор: Екип Varna24.bg 15:19 / 09.07.2013Коментари ()1096
©
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Проектът "Създаване и апробиране на система за кариерно израстване на преподавателите във Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" (BG051PO001-3.1.09-0002), финансиран от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", бе представен днес в Руския център на ВСУ.

Старт на 15-месечния проект, насочен към повишаване на преподавателския капацитет, даде заместник ректорът на университета проф. д-р Павел Павлов. Това е ангажимент, обвързан с политиката на висшето училище и ангажиментите към Европейската комисия, присъдила на ВСУ лого за човешки ресурси.

Давам си сметка, че проектът е, колкото интересен, толкова и трудоемък, сподели проф. Павлов. Най-тежкото за един преподавател е да бъде в режим на обучение. Ние преподавателите, предпочитаме повече да говорим, отколкото да слушаме, но се надявам, че проектът ще завърши с резултат с практическа добавена стойност за университета, каза още той.

Проектът има за цел усъвършенстване квалификацията на преподавателите чрез изграждане на система за кариерно развитие и израстване. Внедрената система ще създаде траен стимул за усъвършенстване на знанията и уменията на преподавателския състав. Обвързването на резултатите в учебната и изследователската дейност със системата за възнаграждение ще създаде удовлетвореност и ще гарантира пълноценно участие на преподавателите в реализирането на мисията и целите на университета. Прилагането на натрупаните нови умения в учебния процес ще бъде полезно и за студентите в тяхното обучение и професионално развитие.

В рамките на проекта ще бъдат разработени и проведени 8 курса, насочени към съвременните информационни технологии в областта на обучението като онлайн анкети и тестове, нови методи за презентиране, средства за финансов и икономически анализ, средства за групова работа, работа с мобилни приложения, интерактивни дъски и др.

12 са предвидените курсове по специализиран чужд език - 11 от тях по английски и един по руски език. Всеки от преподавателите ще може да избере курс в съответната научна област, в която работи. Предвидени са курсове по английски за архитекти, за строителни инженери, за аниматори, бизнес английски, английски в сферата на националната сигурност, политическите науки, правните науки, за дипломати, психолози, английски и руски език за академични цели и английски език в сферата на културното наследство. Базовото ниво, необходимо за записване в езиковите курсове е В1, съгласно Европейската езикова рамка.

253 преподаватели на Варненския свободен университет ще бъдат включени в проекта на обща стойност 122 227,70 лева.



https://www.varna24.bg/novini/varna/VSU-raboti-po-proekt-za-karierno-izrastvane-na-prepodavatelite-442280
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.