Приемната грижа зацикли във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:27 / 11.07.2013Коментари ()837
©
Въпреки усилията на общината да развива приемната грижа във Варна, от две години насам броят на деца, настанени в институции, не намалява. Това съобщи пред съветниците от социалната комисия Луиза Каспарян от ресорната дирекция в администрацията. Повод за коментара й стана сигнал за деца в риск, за които има данни, че са жертва на трафик и сексуално насилие, предаде Дарик.

Каспарян обясни, че основна функция по отношение приемната грижа има Агенцията за социално подпомагане, а ролята на общината е да я подпомага чрез няколко центъра. Техният капацитет обаче е твърде недостатъчен, тъй като те обхващат всякакви случаи с деца в риск.

Проблем за Варна е и недостигът на специалисти, които да работят с приемни семейства и децата, настанени там, призна специалистът. Към момента в града има само 12 такива. Докато общината полага усилия да изведе децата от институции и да ги настани в подходяща семейна среда, други чакат да бъдат приети в домове, разкри Каспарян. Броят на приемните семейства не е голям, тъй като някои от тях се отказват в процеса на обучение.

Съветниците от комисията по социални дейности решиха да сформират работна група от 3-ма души, която да проучи възможностите общината да се включи с повече функции по развиване на приемната грижа.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Priemnata-grizha-zacikli-vuv-Varna-442625
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.