Магнитното поле на Слънцето се "преобръща"
Автор: Екип Varna24.bg 09:24 / 09.08.2013Коментари ()945
©
Магнитното поле на Слънцето скоро ще смени полярността си, установиха учените от НАСА. Изследователите са стигнали до този извод, след като анализирали данните от слънчевите обсерватории. Експертите са категорични, че това е регулярно явление, което се случва примерно веднъж на 11 години. В такива моменти северният и южният полюс постепенно отслабват и изчезват, а след това се появяват отново, сменяйки полярността си. Според учени от Станфордския университет промяната на полюсите трябва да се случи до четири месеца, т.е. преди края на 2013 г.

Слънчевата активност се подчинява на 11-годишен цикъл. В периода на максимума активност на Слънцето значително по-често има изригвания, повяват се "коронални дупки" - области с повишена скорост на слънчевия вятър - и изхвърляне на плазма, което става причина за магнитни бури на Земята. В пика на слънчева активност северният и южният магнитен полюс сменят местата си.

"Полярното слънчево магнитно поле отслабва, снижава се до нула, а след това се появява отново, но вече с обратна полярност - това е нормален елемент от слънчевия цикъл", казва Фил Шерер от Станфорд.

Сега данните от слънчевите обсерватории показват, че полукълбата на Слънцето се движат несинхронно към това "превключване" - Северният полюс вече проявява признаци на готовност, Южният го догонва.

"Скоро и двата ще сменят полярност и ще започне втората половина на 24-тия слънчев цикъл", заключава Шерер.



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Magnitnoto-pole-na-Slunceto-se-preobrushta-447717
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.