Експерт: Технологията за обезсоляване на морската вода е бизнес, какъвто все още никой не развива у нас | ||||||
| ||||||
В документа се изтъква, че обезсоляването на морската вода е обещаваща бизнес област, тъй като традиционните извори на питейна вода прогресивно намаляват капацитета си и добиването става все по-скъпо. Това прави индустриално филтрираната вода конкурентоспособна, се отчита в стратегическия план за следващите 7 години. Там обезсоляването на морската вода фигурира наред с развитието на енергийни мрежи и разработването на възобновяеми енергийни източници. Планът поставя акцент и върху възможностите за изграждане на съоръжения за геотермална енергия, енергия от биомаса, от вятър, слънце или вода. Шанс за иновативна икономика в бъдеще специалистите виждат и в създаването на енергоспестяващи технологии, машини и оборудване. Отделните направления са формулирани след проведено анкетно проучване, коментира д-р Димитър Радев, изпълнителен директор на Регионалната агенция за предприемачество и иновации - Варна, на която е поверено изготвянето на общинския план за развитие. По думите на д-р Радев за разлика от други градове в страната Варна все още няма високотехнологичен парк, въпреки наличието на научен и технологичен потенциал и опит в петте университета и четирите изследователски института на територията на общината. Достатъчно е да има подходяща зона със съответната инфраструктура, за да се изградят необходимите за разработките лаборатории. За реализацията на този проект е важна подкрепата на местната и държавната власт, но и на европейските институции, които могат да осигурят финансиране, изтъкна д-р Радев. Той отчете, че България все още не е усетила остро проблема с намаляването на източниците на питейна вода, затова и изостава в търсенето на алтернативи, каквито вече са разработени в много страни по света. Същевременно доклад на Европейската агенция за околна среда сочи, че Европа трябва да удвои усилията си в посока към по-ефективно използване на водата, за да се избегнат сътресения в икономиката. |