Стартира европейска акция срещу превишаването на скоростта
Автор: Екип Varna24.bg 11:35 / 21.08.2013Коментари ()650
© Varna24.bg
Засилен контрол над нарушителите, превишаващи разрешените скорости, ще се осъществява на територията на страните от Европейски съюз до 25 август тази година. Контролната операция е поредната организирана от Европейската мрежа на службите "Пътна полиция" в ЕС. Като член на TISPOL "Пътна полиция" в нашата страна организира засилен контрол на скоростта през периода. Освен за превишаване на скоростта, пътните полицаи ще проверяват и валидността на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилите.

Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение, са често срещано явление във всички европейски държави и са признати като най-сериозната причина за тежки пътно-транспортни произшествия и смърт по пътищата в Европа. Поредната акция цели постигането на превантивен ефект и намаляване на нещастните случаи, възникнали в резултат на висока скорост.

През първото шестмесечие на 2013 г. в страната са регистрирани 2990 тежки пътно-транспортни произшествия, станали по тази причина, при които са загинали 235 и са ранени 3707 граждани. 38,63% от всички ПТП са поради шофиране с превишена и несъобразена скорост. Броят на загиналите при тези произшествия представлява 51,06% от загиналите при ПТП за първото шестмесечие на 2013 г., а броят на ранените 40,63% от всичките ранени за същия период. По този показател данните за България са над средното ниво в сравнение с държавите-членки на Европейския съюз, където броят на загиналите при ПТП по причина движение с несъобразена или превишена скорост представлява 30% от общия брой на загиналите при ПТП.



https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Startira-evropeiska-akciya-sreshtu-previshavaneto-na-skorostta-449749
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.