Всеки четвърти българин пие често, всеки осми - ежедневно
Автор: Екип Varna24.bg 08:56 / 04.09.2013Коментари ()716
© Varna24.bg
Всеки четвърти българин пие често, а всеки осми посяга към спиртните напитки всеки ден, съобщи Нова телевизия. Тези данни са записани в проект на Национална здравна стратегия.

Обучение за вредите от алкохола още от детската градина е една от мерките, които здравното министерство предлага за справяне с проблема.

Най-често българите посягат към чашката заради фактори като стрес, безпаричие и семейни проблеми. За съжаление обаче опитите за удавяне на проблемите и мъката не само, че не са успешни, а и твърде често преминават в зависимост.

Въпреки че консумацията на вино и ракия през последните години леко намалява, бира се лее все повече и нацията ни като цяло пие повече алкохол.

При младежите тревожната тенденция също е факт - броят на пиещите млади хора расте, като повече от 65% от 16-годишните признават, че са пили поне веднъж през последния месец, а всеки пети ученик не се смущава да признае, че се напива.

Една десета от болестите на съвремието идват от алкохола, а когато пиянството е тежко, се стига и до най-лошото, припомня изданието.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Vseki-chetvurti-bulgarin-pie-chesto-vseki-osmi-ezhednevno-451965
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.