Премиерните спектакли на "Талантливият мистър Рипли" в Драмата предстоят на 21 и 22 септември
Автор: Екип Varna24.bg 13:30 / 12.09.2013Коментари ()910
©
Втората септемврийска премиера на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" за сезон 2013-2014 е постановката на Стайко Мурджев "Талантливият мистър Рипли", чийто първи срещи с публиката ще бъдат на 21 и 22 септември, 19.00 ч., Основна сцена.

Пресконференцията за спектакъла е насрочена за 19 септември, 14.30 ч., фоайе първи балкон, Основна сцена.

Септемврийската програма е под знака на 135-годишнината от патрона на театъра Стоян Бъчваров.

Пиесата на Филис Наги "Талантливият мистър Рипли" е адаптация върху романа на известната американска авторка на криминални романи Патриша Хайсмит (1921-1995), удостоена с най-важните световни награди за детективска литература. В първата филмова версия на романа играе Ален Делон (1960). Литературната екранизация на английския режисьор Антъни Мингела с Мат Деймън и Джъд Лоу донася номинации за ОСКАР и ЗЛАТЕН ГЛОБУС 1999 на режисьора и двамата актьори и се нарежда непосредствено след най-успешния филм на Мингела "Английски пациент" с 9 награди ОСКАР 1996.

Действието на "Талантливият мистър Рипли" отвежда в Италия през 50-те години на миналия век. Разореният акордьор на музикални инструменти Том Рипли, който се представя за възпитаник на Принстън, е изпратен в Италия от корабен магнат, за да върне у дома своенравния му син Дики. Впечатлен от ораторския талант на Рипли, плейбоят го приема първоначално за свой спътник в луксозния живот, но после се опитва да се отърве от досадника. Нещата обаче се развиват в съвсем неочаквана посока.

Психологическият трилър на Патриша Хайсмит представлява едно сложно, изтънчено и изящно изследване на човешки характери в екстремната ситуация на хладнокръвно обмислено и жестоко извършено покушение срещу личността.
Трактовката на "Талантливият мистър Рипли" на варненска сцена подготвя Стайко Мурджев, спечелил ИКАР 2010 за режисьорския си дебют с "Пухеният" от Мартин Макдона, номиниран за ИКАР 2013 за своя "Крал Лир" от Шекспир в Пловдивския театър. Сценография - Момчил Тасев, костюмография - Огняна Серафимова, музика - Петър Дундаков. С "Талантливият мистър Рипли" постановъчният екип дебютира на варненска сцена, с изключение на младата и талантлива варненка Огняна Серафимова, създала костюмите за спектакъла.

В ролите са ангажирани шестима от новите актьори, които влизат в състава на театъра от тази година Стефан Додуров, Адриан Филипов, Петя Янкова, Ина Добрева, Яким Неделчев и Димитър Мартинов. Те ще си партнират на сцената с познатите имена Веселина Михалкова, Валентин Митев, Николай Божков, Мария Гинкова и Валери Вълчев.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Premiernite-spektakli-na-Talantliviyat-mistur-Ripli-v-Dramata-predstoyat-na-21-i-22-septemvri-453409
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.