За ужас: Варна с най-много преждевременни раждания
Автор: Екип Varna24.bg 11:55 / 21.09.2013Коментари ()1196
©
Пловдив и Варна са първенци по преждевременни раждания. Около 20% са недоносените бебета в тези два града, съобщиха вчера от фондация "Нашите недоносени деца".

Броят на тези случаи значително надвишава средния за страната, който вече достига 11,9%. Бебетата, които се раждат по-рано от нормалното, страдат често от респираторни инфекции. Те боледуват от 8 до 10 пъти по-често от останалите. Около 30% от тях пък развиват бронхиална астма, припомниха още от фондацията. Затова наонатолозите настояват препаратът, който се прилага при тежка дихателна недостатъчност, да бъде включен в Наредба 38. В нея се регламентира списъкът с лекарства, медицински изделия и диетични храни за домашно лечение, които се заплащат частично или изяло от НЗОК.

Недоносените деца се нуждаят от рехабилитация. Процедурите, които поема здравната каса обаче, са само 5 или 10 дни в месеца, а останалите се заплащат от родителите. Един час рехабилитация струва от 35 до 50 лв., което е непосилно за повечето семейства. Затова специалистите настояват Касата да отделя повече пари за рехабилитация на бебетата. Оказва се, че те се нуждаят и от специална храна, каквато на българския пазар няма. Обикновената често им създава храносмилателни проблеми и те не могат да наддават килограми. Здравната каса трябва да поема тази храна поне 6 месеца след изписването им, настояват докторите. Цената на една кутия е между 18 и 20 лв.

Източник: в. "Монитор"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Za-uzhas-Varna-s-nai-mnogo-prezhdevremenni-razhdaniya-455016
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.