Апелативният съд във Варна потвърди ареста на наркодилър
Автор: Екип Varna24.bg 13:25 / 01.10.2013Коментари ()1217
©
Момчил Желязков от Добрич, задържан миналата седмица с повече от 100 грама марихуана и близо 5 грама амфетамини ще остане постоянно в ареста. Днес Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд Варна от 27 септември тази година, с което е била определена първоначалната мярка за неотклонение на 32-годишния мъж.

Пресслужбата на съда припомня, че при полицейска акция в началото на миналата седмица във варненския квартал "Виница" бяха задържани Момчил и приятелката му Св. С. При претърсване дома на момичето, което двамата са обитавали, органите на реда иззели няколко найлонови пликчета със суха зелена тревна маса, бяло и кафяво прахообразни вещества, както и електронна везна. Експертиза установила, че задържаната дрога е 107,64 грама марихуана и 4,68 грама амфетамини. Момчил е привлечен като обвиняем на 24 септември 2013 година.

Днес въззивната инстанция потвърди всички изводи на Варненския окръжен съд, които обосновават законността на ареста. Събраните в хода на следствените действия гласни, писмени доказателства, иззетите вещества и експертизата подкрепят категорично предположението, че Момчил е съпричастен към престъплението, за което се разследва. Притежанието на наркотици, предназначени за продажба е тежко престъпно деяние по смисъла на закона и се наказва с "лишаване от свобода" от 2 до 8 години и глоба от 5000 до 25 000 лева. И този съд намира, че ако е на свобода младият мъж може да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление. Основание за това твърдение са миналите 7 осъждания на добричлията, който последно е изтърпял присъда през 2011 година и то за същото престъпление.

Както първата, така и втората съдебна инстанция коментират двете Съдебно психиатрични експертизи, които са установили психическо заболяване, но имат различни изводи по отношение на възможността Момчил да бъде лекуван в ареста. Съдът препоръчва назначаването на 3-на СПсЕ, която да отговори на всички въпроси, свързани с възможността на обвиняемия да участва в наказателен процес.

Определението на Варненския апелативен съд, с което бе потвърден постоянният арест на Момчил Желязков, обвиняем по досъдебно производство за притежание на марихуана и амфетамини, предназначени за наркопазара във Варна не подлежи на обжалване.


https://www.varna24.bg/novini/varna/Apelativniyat-sud-vuv-Varna-potvurdi-aresta-na-narkodilur-456806
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.