10 000 казана за ракия работят незаконно у нас | ||||||
| ||||||
Тези цифри с пренебрежимо малки отклонения не са се променяли през последните 10-15 години. При това положение между 150 и 170 хил. тона грозде се преработва нелегално, коментира проф. Пламен Моллов, председател на камарата. Предполага се, че 10-15 на сто от ракията се изпива в домашни условия. Това е стара българска традиция, срещу която камарата никога не е възразявала, защото е част от бита на българина, коментира той. Останалото количество обаче се преработва нелегално. От тях се добиват 40 млн. литра гроздова ракия. Освен това още 10 млн. литра плодови ракии се правят в сивия сектор, пресмята проф. Моллов. В различните райони на страната се варят люти напитки от кайсии, сливи, праскови и други плодове. Казаните работят целогодишно и бълват алкохол, който се прави също така от компоти, стари сладка и всякакви други материали със захар, които може да се изварят и да потече ракия. Общо около 50 млн. литра ракия у нас се върти нелегално, а "светлото" производство е между 30 и 35 млн. литра годишно. Не е тайна, че контрабандно произведената ракия се реализира основно по време на туристическия сезон, припомни проф. Моллов. Широко е разпространена търговията с такива питиета по малките населени места, дори в ресторанти в големите градове често във винената листа фигурират "Ракия и виното на майстора", макар на никой да не му е известно кой е този майстор, откъде идват напитките, нито какво е качеството им. За това огромно количество нелегално произведена ракия, с което може да се напълнят 50 басейна с олимпийски размери, не се плаща акциз. Загуби за хазната се калкулират и от неиздължените ДДС и други данъци. Акцизът за литър ракия с 40 об. % алкохолно съдържание е 4,40 лева за литър. На практика над 200 млн. лева не влизат в бюджета. По данни на националната статистика консумацията на алкохол има 8% ръст за миналата година спрямо 2011 г. В същото време събраният акциз има едва 0,8% ръст, което неизбежно сочи, че се увеличава потреблението на нелицензиран алкохол. Финансовите загуби и нелоялната търговия са само едната страна на проблема. Нелегалният алкохол в повечето случаи е с много ниско качество и е опасен за здравето на хората, припомнят експертите. Източник: в. "Монитор" |