ВСУ стартира реализацията на иновативен модел за трансфер на знание
Автор: Екип Varna24.bg 13:53 / 07.10.2013Коментари ()899
©
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Варненският свободен университет стартира реализацията на иновативен модел за трансфер на знание съвместно с Университета в Ковънтри. Проектът ще стартира официално на 8 октомври 2013 година. Пресконференцията е предвидена за 8 октомври (вторник) 2013 г. от 13:00 часа в Зала 2 на Учебно-спортния комплекс на ВСУ. На нея ще присъстват представители на партньорските организации и на управляващия орган.

Договор по Схема за безвъзмездна финансова помощ BG051РО001-7.0.07 "Без граници" - "Иновативен модел за трансфер на знание и иновации между Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" и Университета в Ковънтри" бе подписан в началото на месец септември в Министерство на труда и социална политика.

Проект включва дейности по проучване на успешните практики на CUE (Coventry University Enterprises Ltd.) в областта на обучението по предприемачество и развитие на дигиталните компетенции. Дейностите включват създаването на мрежа за виртуална свързаност между Варненския свободен университет и CUE, която ще осигури обмен на ресурси между двете институции. Разработването на електронната платформа включва създаването на функционален модел, база данни с потребители, база данни с ресурси, разработване на удобен за работа интерфейс. В електронната платформа ще бъдат и пилотно публикувани създадени ресурси като курсове, казуси, проекти.

Платформата е продукт, който отговаря на нуждите от иновативен подход в подготовката на студентите, базиран на проектния модел на обучение. В проекта се предвижда и интегриране на системата за електронно обучение на Варненския свободен университет с електронния портал e-working на Университета в Ковънтри. Ще бъде разработен унифициран достъп до двете системи, като се извърши адаптиране на допустимите формати и превод на учебните ресурси, както и интегриране на базите с данни на потребителите.

Чрез интегрирането на системата за електронно обучение на ВСУ с електронния портал, студенти и преподаватели ще могат да използват в учебния процес директно ресурсите на CUE - курсове, казуси, проекти, задачи, а студентите от CUE ще могат да използват учебни материали на ВСУ.

Основната цел на проекта е обогатяване на съществуващите методики за обучение във Варненския свободен университет чрез разработване на адаптиран модел за трансфер на опита на CUE и приложение на модела в реална учебна среда. За реализирането на тази цел са предвидени и дейности в рамките на Международната академия "Знание и иновации". Част от предстоящите събития са свързани провеждане на студентски уъркшопове, семинари, ролеви игри, конферентни връзки и презентации на конкретни предложения за start-up бизнес.

Спецификата на средата, в която ще се осъществяват предприемаческите инициативи превръща проекта в истински социален експеримент. Ще бъдат създадени възможности за внедряване на нови идеи, подходи и технологии. Пазарно ориентираното мислене налага адаптация на успешния модел според реалностите на страната, в която се реализира социалния експеримент. Тенденциите на развитие на икономиката в ЕС сочат първостепенното значение на малкия и средния бизнес и голяма част от политическите усилия се влагат именно за разширяване обхвата на бизнес начинанията с цел преодоляване на икономическата криза от последните години.

Ръстът на младежката безработица в световен мащаб налага всяко социално отговорно общество се стреми да привлича, обучава, задържа и стимулира младите хора да развиват иновационния си потенциал. Чрез своя проект "Иновативен модел за трансфер на знание и иновации" Варненският свободен университет разработва конкретни стъпки за изграждане на иновативна концепция за обучение на своите студенти в успешните практики на CUE.

Една от най-важните ползи от настоящия проект е създаването на Фонд за финансиране на иновативни студентски идеи. Съчетаването на приложната иновативност, идейната гъвкавост и успешното сътрудничество ще отговори реалните потребности на заинтересовани бенефициенти. Предвижда се създаването на информационен интернет портал, чрез които заинтересованите млади предприемачи биха могли да кандидатстват с идеите си, да набират информация и се свързват със свои колеги за споделяне и доразвиване на идеите си. Очаква се успешно да стартират поне три идеи в първата една година от функциониране на Фонда.



https://www.varna24.bg/novini/varna/VSU-startira-realizaciyata-na-inovativen-model-za-transfer-na-znanie-457769
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.