Днес е Димитровден
Автор: Екип Varna24.bg 08:53 / 26.10.2013Коментари ()858
©
Днес християните почитат паметта на Свети великомъченик Димитър Солунски Чудотворец. Свети Димитър е православен светец. В народния календар празникът Димитровден бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Според поверията в полунощ срещу празника небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Светецът се смята за покровител на зимата, студа и снега.

Християнската история разказва, че Св. Димитрий се е родил в трети век в Солун, където баща му е бил градоначалник. Той тайно е вярвал в Христа, но не смеел открито да изповядва вярата си, тъй като по онова време имало свирепо гонение срещу християните. Една от стаите в дома си бил превърнал в молитвена, поставяйки иконите на Спасителя и на Св. Богородица. Когато Димитрий поотраснал и можел да разбира истината, родителите го въвели в молитвената стая и започнали да го учат на вярата в Господ Исус Христос. След смъртта на родителите си Димитрий наследил голямо богатство.

Св. Димитрий много пъти спасявал Солун от вражески нападения. Той бил почитан още от онези времена в Тракия и Македония. Заради славянския му произход от древни времена всички славянски народи честват светеца. Българи и сърби го почитат като патрон на цялото славянство. Предполага се, че светецът е бил проконсул на Солун и е загинал мъченически за Христовата вяра на 26 октомври 306 г.

Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града.

Според народните вярвания Димитровден е изпълнен с различни гадания за предстоящата зима и година. Характерно е и обредното гадаене по първия гост стъпил в дома, добър и заможен ли е госта, такава ще е и годината.

По стар обичай на имен ден се ходи неканен и се носят бели цветя за именника, за да е блага зимата. Всички епархии на Българската православна църква днес ще отбележат паметта на Св. великомъченик Димитър Солунски.

На празника, който се чества на 26 октомври имен ден имат всички носещи името: Димитър, Димитрина, Драган, Димо, Димка, Митко, Митре и сродни.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Dnes-e-Dimitrovden-460933
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.