Улици в района на ВСУ и спирка "Журналист" с имена на писатели, музиканти и поети
Автор: Екип Varna24.bg 15:57 / 09.12.2013Коментари ()3287
"Квартал на културата" ще се появи край Варна. Улици в курортен комплекс "Чайка" ще носят имената на видни варненци - хора на изкуството, реши комисията по култура на днешното си заседание. Пътните артерии в района на Варненския свободен университет и спирка "Журналист", които досега бяха само с номера, ще бъдат кръстени на поети, писатели, музиканти, творили във Варна.

"Дадохме имена на над 20 улици, с което завършихме именуването на този квартал. Направихме го знаково. Ден преди защитата на Варна за Европейска културна столица ние подаваме към нашите съграждани сигнал за уважението и паметта, която искаме да съхраним, на хората с изключителен принос за културата и изкуството в града", изтъкна председателят на комисията Даниела Димова.

Три от улиците ще бъдат кръстени на знакови за варненската музикална култура творци - на Йорданка Тенчева, основател на Варненската опера, на оперния бас Стефан Циганчев, както и на диригента Емил Главанаков, отдал голяма част от творческия си път за изграждане на Варненския симфоничен оркестър, съобщава Дарик.

Признание получиха също художниците Георги Каварналиев, Петър Урумов и Янко Маринов и поетът Иван Манолов, чиито имена ще се появят на уличните табели.

Две от улиците ще бъдат кръстени на актьорите Катя Динева и Илия Пенев.

Общинските съветници уважиха и предложенията улици в к.к. "Чайка" да носят имената на историка проф. Петър Ников и на проф. Атанас Иширков - роден и учил във Варна, географ, автор на стотици научни статии.

На табелите ще се появят също имената на Деша Рязкова - учителка по литература и първи директор на Девическата гимназия във Варна, и на Божил Райнов, също учител и автор на учебници по литература.

В списъка са имената и на четирима архитекти и инженери. Сред тях е създаделят на Катедралния храм "Св. Успение Богородично" уста Генчо Кънчев, който е ръководил строителството и на Мъжката гимназия във Варна.

Улици в курортния комплекс ще бъдат кръстени и на арх. Атанас Несторов, по чиито планове са построени много жилищни сгради във Варна, и на арх. Торос Тороманян, автор на арменското училище във Варна и на църквата "Св. Саркис".

Признание получи и френският строител и хидроинженер Адолф Жерар, ръководил строителството на Варненското пристанище, на чието откриване е присъствал лично през 1906 г.

На предишното си заседание комисията по култура реши четири улици в курортния комплекс да носят имената на ръководителя на строежа на Аспарухов мост инж. Цаню Цанев, на писателя Атанас Липчев, на поета Емил Иванов и на Катя Папазова, дългогодишния ръководител на театър "Златното ключе" към Общинския детски комплекс.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Ulici-v-raiona-na-VSU-i-spirka-Zhurnalist-s-imena-na-pisateli-muzikanti-i-poeti-468349
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.