Рекорден брой бебета се родили във варненския зоопарк през годината
Автор: Екип Varna24.bg 10:18 / 11.12.2013Коментари ()896
© Impact Press Group
Рекорден брой бебета се появиха тази година във варненския зоопарк - 59. За първи път у нас се родиха носати мечета, коментира управителят на къта Иванка Стоянова. Освен с висока раждаемост 2013 г. ще приключи и с над 20 000 посетители повече в сравнение с предходни години. Общо до началото на декември преминалите варненци и гости на града са 148 055. Бумтежът, който събуди Варна посред нощ през есента и се оказа гръмналият бойлер в кухнята на зоопарка, не успя да помрачи равносметката за годината.

"Това всъщност беше една стара съборетина, която така или иначе планирахме да съборим догодина и да изградим наново. Просто инцидентът пришпори нещата", коментира Стоянова.

В момента ръководството на зоопарка прави всичко по силите си да спечели пари за различни ремонти. Разработват се проекти за разширяване клетката на лъвовете и устройването й по начин, възможно най-близък до естествената среда. Проектират се и подобрения по отношение клетките на лисиците и вълците.

"За зимата сме подсигурени с достатъчно дърва", коментира още Стоянова. Тя посочи, че откакто времето застудя, лъвовете се отопляват денонощно с печка на дърва, тъй като трябва да се поддържат около 16-17 градуса, а маймуните се топлят с калорифер. Подготвени са и бърлогите на мечоците, тъй като вече им се доспива, макар че рядко заспиват зимен сън.

"От няколко дни Свобода прави опит да си полегне, прибира се за по няколко дни и после пак излиза. Това обаче е обичайно за мечки, гледани в зоопарк. Обичайно те не спят, а и във Варна рядко зимата се задържа", допълва управителката.

С това обаче новостите не свършват. През септември бе учредена първата Българска асоциация на зоопарковете и аквариумите. В момента в неправителствената организация членуват 11 зоопарка и варненският Аквариум. Целта е след получаване на регистрацията в първите месеци на новата година да кандидатства за членство в европейската асоциация на зоопарковете. Това е път към евентуално финансиране от чужбина по различни проекти, макар ЕС да не е предвидил на този етап подобни възможности.

Източник: в. Народно дело



https://www.varna24.bg/novini/varna/Rekorden-broi-bebeta-se-rodili-vuv-varnenskiya-zoopark-prez-godinata-468620
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.