На празничната трапеза изяжте първо десерта | ||||||
| ||||||
Някак си не искаме да мислим, че всеки наднормени 3500 калории са равни на напълняване с килограм. И това не е единственото зло. Със сливането на закуските, обедите и вечерите и безкрайните наздравици с алкохол лесно можем да стигнем до спешния лекарски кабинет след Бъдни вечер и Коледа. Най-застрашени са хората, които нямат мярка. Но при безразборно ядене криза може да получат и постилите до този момент. Организмът им се е пренастроил на вегетариански тип метаболизъм, а отмяната на ограниченията го поставя на изпитание. Затова диетолозите препоръчват да се захранват по правилата, които спазват и гладувалите: малко видове храна на едно ядене и само една "нова". Смисълът е усвояването да се нуждае от един тип ензими, които да дават синхронни команди на органите. При няколко вида храна, и съответно различни ензими, се стига дори до противоречащи си процеси. Обмяната се затруднява и от храна, от която стомахът е отвикнал. Двете изисквания са еднакво важни, въпреки че точно за Рождество Христово традициите са в разрез с препоръките. Как да сложиш поне 7 блюда на масата, макари и постни, и те да са от ограничен брой хранителни групи? Няма начин. Аварийният изход е да опитаме по хапка от всичко, което обичаите диктуват, а едно от блюдата да изберем за основно и само от него да си позволим порция "за наяждане". По същия начин може да ограничим риска от претоварване на стомаха и панкреаса на Коледа с първото вкусване на мръвката след постите. Нека да е само един вид - за предпочитане порция птиче месо, с отстранени видими тлъстини и големина до тесте карти. Отвикналият на животински белтъчини и мазнини стомах ще приеме по-сговорчиво предизвикателството, ако е в комбинация със зеленчуци. По-добре е да преобладават суровите, но и задушените няма да навредят, стига да не прекалим със солта. Ако сме склонни към разчупване на традициите, може да споделим избора на много държави в Европа и да приготвим за Рождество пълнена риба. Ще си спестим проблеми и ако се вслушаме в съветите на диетолозите кои храни да не съчетаваме на едно сядане на масата. Принципът е заимстван от разделното хранене, но отделните школи видоизменят детайлите. Генералните им противоречия са дали може да се съчетават риба и кисело мляко, зеленчуци и прясно мляко и зеленчуци и плодове. Универсалните правила са плодовете и сладките неща да се ядат на гладно или половин-един час преди ядене. Образно казано, да започваме не със супата, а с десерта. Важи за всеки ден, но е особено важно при обилно хранене като по празниците, защото спестява ферментацията на плодовете, ако бъдат смесени с храна, която се усвоява бавно. Освен това повечето школи приемат, че стомахът, панкреасът и жлъчката се справят по-лесно, ако не се смесват белтъчините иъглехидратите Преведено в неща за хапване, това са например пържолата и картофите, пуйката и плънката и с ориз, баницата със сирене и т.н. Обяснението на застъпниците на тази теза е, че за двата типа хранителни вещества са нужни отделни ензими за смилането им и те объркват организма с различни команди. Пресечната точка имат диетолозите и в ограниченията за алкохола и газираните напитки. Приемливи са по 1-2 чаши вино, халба бира, шотче концентрат, но не и всичко това на едно сядане на масата. Освен всичко друго алкохолът обезводнява. Както и кафето и черният чай впрочем. Идеалните за "тежките" празнични дни напитки са водата и фрешовете. Източник: в. "24 часа" |
Още по темата: | общо новини по темата: 121 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/21 ] следващата страница |