Отказаха свобода на разследван за отпускането на т.нар."моряшки кредити"
Автор: Екип Varna24.bg 13:30 / 13.06.2008Коментари ()1087
© Varna24.bg
Атанас Вангелов, обвиняем по дело за неправомерно отпускане и усвояване на кредити от банкова институция ще остане в ареста, след като днес Варненският окръжен съд потвърди мярката му за неотклонение "задържане под стража".

Пресслужбата на ВОС припомня, че Вангелов е в ареста от 14 май тази година след разкриването на документна измама в особено големи размери. По това досъдебно производство на Граничен полицейски участък обвиняеми са Атанас Вангелов и Стоян Янев, сочен като организатор на групата, ощетила банката с повече от 220 хиляди лева, чрез отпускане на т.нар."моряшки кредити". Според обвинението групата е изготвяла неистински документи, които удостоверявали неверни факти. Фалшивите документи представлявали бланки, които удостоверяват, че кредитоискателят е надежден, работи във фирма като моряк и получава заплата. По този начин са изтеглени близо 10 кредита. При обиск от дома на Стоян е бил иззет мокър печат, а от жилището на Вангелов - бланки, с които се посочвали неверните факти.

За да потвърди най-тежката мярка за процесуална принуда днес ВОС се съобрази отново със събраните до настоящия момент гласни, писмени и други доказателства, които подкрепят обоснованото предположение, че Атанас е извършвал подправянето на документите, с които са отпускани кредити. Все още не са изготвени веществените доказателствени средства от представените по делото 7 тома СРС и съдът не ги цени като доказателства. Реална обаче е опасността ако е на свобода Атанас да извърши друго престъпление или да се укрие от следствените действия. Основание за този извод съдът намира в обстоятелството, че Вангелов е извършил документната измама в изпитателния срок на наказание, наложено от ВОС през февруари тази година за финансова измама преди повече от 10 години.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Otkazaha-svoboda-na-razsledvan-za-otpuskaneto-na-tnar-moryashki-krediti-47082
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.