Мощни арабски инвеститори искат да вложат 1 милиард лева в мегапроект у нас
Автор: Екип Varna24.bg 09:37 / 08.01.2014Коментари ()843
© Bulfoto
Мощни арабски инвеститори искат да вложат около 1 милиард лева в мегапроекта за зимен курорт "Стара планина". Склоновете на най-дългата планина в България не са особено подходящи за ски писти, но планината не е експлоатирана и експертите са убедени, че начинанието ще има успех. Освен това плановете на инвеститорите са да има целогодишен туристически поток с различни балнео- и спа услуги. 

В момента се търси огромен терен, който да е в непосредствена близост до магистрала и летище. Затова с най-големи шансове са районите около Старозагорските минерални бани, Пловдив или в краен случай Габрово. Чужденците искали курортът да е в голяма
урбанизирана зона.

Те били наясно, че ако тепърва трябва да се изгражда инфраструктурата, процесът ще отнеме 15-20 години. Засега в правителството пазят в тайна идеята и името на инвеститорите, тъй като е ясно, че определени групи зелени яростно ще го атакуват. 

Знае се, че някои екоорганизации неофициално работят за икономически групи в туризма, които непрекъснато си подливат вода. Познават се по това, че често атаките им към определени проекти са изключително безпринципни и далеч от логиката на екополитиката. Същевременно тези зелени мълчат като риби, когато свързани с тях групировки нарушават екоправилата.

Природозащитникът Тома Белев в интервю разказа как някои от екоорганизациите просто рекетират инвеститори, като непрекъснато депозират жалби в съда, след което по неизвестни причини ги изтеглят още преди да е минало първото заседание. Дали това е доходоносен бизнес, или внезапно просветление, че не са прави, няма какво да се гадае. 

Другият проблем пред "Стара планина" е дали инвеститорите няма да се уплашат от раздробените парцели у нас. Както и дали ще могат да намерят район с търсената инфраструктура. Не е ясно и дали ще получат нужните разрешения да изградят хеликоптерни площадки за богатите туристи, нови пътища, които да поемат огромния туристически поток. Идеята на инвеститорите е да посрещнат хората от летището и по най-бързия и лесен начин да ги транспортират до курорта.



Източник: в. "168 часа"


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Moshtni-arabski-investitori-iskat-da-vlozhat-1-miliard-leva-v-megaproekt-u-nas-472604
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.