Руските спектакли на Морфов във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:47 / 28.06.2008Коментари ()745
Досега за руските спектакли на Александър Морфов научавахме единствено от руската преса. В началото на юли обаче ще гледаме два от тях. Театър "Вера Комисаржевска", Санкт Петербург, представя в България "Сън в лятна нощ" по Шекспир и "Ваал" (руската транскрипция на "Баал") по Брехт.

Морфов поставя първата пиеса на Брехт, писана през 1921 г., като рок спектакъл. В него главно действащо лице е музиката на Джими Хендрикс, Дженис Джоплин, Кърт Кобейн и "Доорс". Обединяващ елемент е емблематично парче на Майк Науменко от група "Зоопарк" - руска рок знаменитост, починал през 1991 г. от злоупотреба с алкохол и наркотици. Спектакълът представлява репетиция на група "Ваал" (в оригинала Ваал е поет), в която е проследен целия живот на лидера й - от върха на славата до падението. В главната роля ще видим Александър Барман, изиграл и Дон Жуан в едноименния спектакъл на Морфов в Русия.

Комедията на Шекспир "Сън в лятна нощ" е поставена в по-традиционен стил, така че театралната публика ще има избор за всеки вкус. Сценограф и на двата спектакъла е македонският художник Валентин Светозарев.

"Сън в лятна нощ" се играе на 4 и 5 юли в Народния театър, на 9 юли - във Варна, на 15 юли - в Античния театър, Пловдив. "Ваал" е на 6 и 7 юли в театър "Българска армия", на 11 юли - в Летния театър, Варна, а на 13 юли - в Летния театър, Бургас. Билети може да закупите на eventim.bg и на касите на театрите домакини. Цената е от 10 до 30 лева. Представленията са със субтитри на български. Организатор на турнето е фондация "Аполония".

Източник: в.Капитал



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Ruskite-spektakli-na-Morfov-vuv-Varna-48950
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.