Експертиза доказва части за ракети ли са задържаните тръби
Автор: Екип Varna24.bg 09:55 / 07.07.2008Коментари ()863
© Impact Press Group
Експертиза ще посочи дали в задържаните от ДАНС осем контейнера със стоки с възможно двойно предназначение е имало тръби, които са части за ракетни установки с близък и среден обсег. Това заявиха от прокуратурата и подчертаха, че арестувани моряци от задържания в петък м/к „Анжела" няма. Очаква се проверката да покаже дали детайлите, които по неофициална информация са 60 на брой, могат да бъдат използвани и като елементи за ракетни установки, както и за направата на оръжие за масово унищожаване.

Резбованите тръби с възможно двойно предназначение пристигнаха у нас на 2 юли с м/к "Анжела". Корабът плава под британски флаг по дестинация Русия през Украйна, Румъния, България, Турция с крайна цел Порт Саид, Египет. По метода анализ на риска служители на ДАНС съвместно със служители на агенция "Митници" в петък извършиха проверка на пристанище Варна-запад. В документите на товара беше открито несъответствие. Вместо заявените метални тръби в контейнерите имало елементи за ракетни установки. "Дали това е така, ще се установи, когато се произнесат военни експерти", посочи наблюдаващият прокурор Николета Арнаудова. От пресцентъра на ДАНС пък разпространиха информация, че плавателният съд е потеглил от украинското пристанище Одеса, но контейнерите били доставка от Русия.

Засега е ясно само, че преди „Анжела"да отпътува за Египет, членовете на международния екипаж са били разпитани. Сред тях е бил и капитанът на кораба, който е литовец. Образувано е досъдебно производство за пренасяне на стоки през границата без знанието и разрешението на митниците.

Източник: в. "Народно дело"




Още по темата: общо новини по темата: 3
16.10.2008 »
06.07.2008 »
05.07.2008 »
https://www.varna24.bg/novini/varna/Ekspertiza-dokazva-chasti-za-raketi-li-sa-zadurzhanite-trubi-50020
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.