Застрашени сме от малария
Автор: Екип Varna24.bg 09:37 / 11.07.2008Коментари ()741
Съществува реална заплаха от разпространение на малария във Варна и други райони на страната. Това алармира шефът на отдела по паразитология в РИОКОЗ - Варна, д-р Мая Томова. Здравните организации навсякъде са на крак, като европейските власти се мъчат да унищожат местните огнища до 2015 г. Ежегодно от заразяване са застрашени над 2 млрд. души по света. Разболяват се между 300 и 500 млн., а умират 1,5 - 2,7 млн. души. На практика един болен да влезе в страната и да го ухапе подходящият комар при определени метеорологични условия, насекомото може да разнесе заразата и да възникне епидемия, алармира д-р Томова. Тя посочи, че специално в морската столица не са открити маларийни комари, които могат да развият паразитозата, но в региона има. Затова специалистите съветват всички, които смятат да излязат зад граница, да се поинтересуват за методите на предпазване от малария. Такива засегнати близки страни са Турция, Русия и бившите съветски републики, а също и Азия, Африка, Латинска Америка.

За последното десетилетие у нас има данни за 162-ма души, прекарали болестта, които са се завърнали в родината след странстване зад граница. От тях във Варна и региона са пребивавали 9-има българи и 4-ма чужденци.

Маларията е лечима. Тя представлява паразит, който живее в кръвта и атакува еритроцитите. Симптомите наподобяват грип. Затова д-р Томова съветва всеки, който е бил в страна, където има малария, и има дори само повишена температура, да се изследва.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Zastrasheni-sme-ot-malariya-50588
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.