В АГ-то оперират и 20-годишни с ракови образувания
Автор: Екип Varna24.bg 11:07 / 30.07.2008Коментари ()1037
В Специализираната АГ болница оперират и 20-годишни жени с ракови образувания. Според доц. д-р Стефан Иванов - онкогинеколог в СБАГАЛ, и шеф на катедрата по акушерство и гинекология при Медицински университет рискови групи са жените с диабет, наднормено тегло и хипертония, както и при травми на шийката на матката от раждане и аборт. Световна тенденция е през последните десет години зачестяването на онгологичните заболявания. Освен споменатите рискови групи има и други причини като стресът, вируси /човешкият папиломен вирус/, тютюнопушенето и други.

Доц. Иванов встъпи в длъжност в болницата на 5 март и оттогава досега е извършил над 30 големи операции на пациентки между 20 и 80 години. Оперирани са жени с предрак и рак на маточната шийка, яйчников рак, предрак на вулвата /левкоплакия/, рак на тялото на матката с метастаза в яйчника. Проведени са 20 големи операции и 10 големи операции с допълнително отстраняване на оментума и аднекса. При две жени беше направена предна резекция на дебелото черво, плюс радикално отстраняване на матката, оментума и аднекса заради ендометриоза /шоколадов

От по-малките операции бяха направени около 30 конизации при предрака на маточната шийка - премахване на изменението чрез изрязване на конус и козметичното му възстановяване чрез шева на Щурмдорф, коментира още доц. Иванов.


https://www.varna24.bg/novini/varna/V-AG-to-operirat-i-20-godishni-s-rakovi-obrazuvaniya-53184
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.