ДНСК състави два акта на главния архитект на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:01 / 16.01.2015Коментари ()1530
© Varna24.bg
За последните 4 месеца на 2014г. от органите на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) са образувани 5 административно-наказателни производства срещу главни архитекти на територията на Варненска област. Три от актовете са издадени за главния архитект на Район "Одесос", а останалите два за главния архитект на общината.

Административно-наказателните производства са за извършени от тях нарушения на нормативната уредба по устройство на територията, установени при проведени административни производства за отмяна на незаконосъобразно издадени строителни книжа. Съобщението на ДНСК е във връзка с отворено писмо до министър Лиляна Павлова, подадено от варненският архитект Николай Ненов.

В него той коментира, че напоследък има практика РДНСК във Варна да наказва архитекти заради разрешения за остъкляване и покритие на балкони и тераси. На базата на приложената информация обаче от Дирекцията по строителен контрол заявяват, че от издадените през последните 4 месеца актове само един се отнася за приобщаване на тераси към жилище, поради което не може да се говори за тенденциозност в работата на инспекторите.

По данни на Строителния контрол, петте акта са съставени по чл.36 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/. В единия от тях става въпрос за нарушение във връзка с отменен мълчалив отказ на главния архитект за съгласуване и одобряване на инвестиционен проект и издаване на разрешение за строеж. Други две са за нарушения във връзка с отменени разрешения за строеж, издадени незаконосъобразно, без правно основание за извършване на строителство в чужд имот. Последните две са за издадени разрешения за строеж и акт за узаконяване, в несъответствие с предвижданията на действащия подробен устройствен план /ПУП/.

От съставените пет акта, четири са връчени на нарушителите и по тях са постъпили възражения в законоустановения срок, а 1 акт е в процедура по връчване, допълват от ДНСК. Предстои проверка на установените факти и обстоятелства със събраните по преписките доказателства, в т.ч. и на постъпилите възражения. Образуваните административно-наказателни производства ще бъдат приключени с издаването на наказателни постановления или резолюции за прекратяване.

"По повод на установени нарушения, във връзка с отменено разрешение за строеж, издадено незаконосъобразно от главния архитект на Община Бяла, без надлежно учредено право на строеж и в несъответствие с предвижданията на действащия ПУП, предстои изпращане на покана до нарушителя за съставяне на акт по ЗАНН", се казва още в съобщението на ДНСК.



https://www.varna24.bg/novini/varna/DNSK-sustavi-dva-akta-na-glavniya-arhitekt-na-Varna-536028
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.