За 6 месеца от РУГ-Варна, съставили 550 акта на нарушители
Автор: Екип Varna24.bg 10:37 / 07.08.2008Коментари ()990
550 акта са съставили служителите на Регионалното управление на горите - Варна. Това сочи статистиката за първите 6 месеца на тази година. Данните показват, че нарушенията в горския фонд са намалели значително, отчете пред "Черно море" зам.-шефът на РУГ - Варна, Стоян Саров. Той коментира, че вероятно икономическото развитие, довело до ниска безработица, е спомогнало за ограничаването на незаконната сеч. Все по-малко са и случаите на разкрити шофьори, които нелегално транспортират дървен материал, изтъкна Саров. По думите му от началото на годината до сега в прокуратурата са внесени 80 преписки и по тях вече работят дознатели. Става въпрос за нарушения, установени на територията на Варненска и Добричка област, поясни Саров. Той напомни, че хората, които си купуват дърва за огрев, трябва да бъдат внимателни. Ако открием дърва без документи, те трябва да бъдат конфискувани, категоричен бе зам.-шефът на РУГ.

Във връзка с опасността от пожари, характерна за летния сезон, той отчете, че в границите на горския фонд от началото на годината досега са станали 6 пожара. Те са нанесли щети на около 40 декара от горските масиви. Екипите на пожарната са реагирали рано и затова огнените стихии не са се разраснали. Причините за тези инциденти не са установени, но се предполага, че те са резултат от човешка небрежност. По думите на Саров най-сериозният пожар от регистрираните 6, е вдигнал на крак варненските огнеборци на 28 юли. Тогава в района на Варна са изгорели 16 декара от фонда на РУГ. Няколко дни по-рано - на 19 юли, са били нанесени щети на 10 декара гори.

Пожарите тази година са многократно по-малко, категоричен бе Саров. Според него причина за това са климатичните условия. Миналото лято беше значително по-горещо, припомни той и констатира, че периодичните валежи сега позволяват да се формира нова растителност, която също пази горския фонд от огнени бедствия. Вече са разорани 301 км от необходимите общо 418 км минерализовани ивици, които имат за цел да предотвратяват пожари в горите, подчерта още Саров. По думите му от февруари насам екипи на РУГ съвместно със служители на пожарната запознават земеделските стопани, пастирите и пчеларите, които развиват своята дейност в горския и поземлен фонд, с правилата за противопожарна безопасност. За целта тези стопани подписват и съответните декларации, допълни Саров.

Източник: chernomore.bg



https://www.varna24.bg/novini/varna/Za-6-meseca-ot-RUG-Varna-sustavili-550-akta-na-narushiteli-54327
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.