© | | Българите ядат само гръцки и турски зеленчуци. 40 000 тона зеленчуци сме внесли през миналата година, а сме изнесли едва 2000 тона, съобщи вчера председателят на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци Константин Ламбрев. Причината от производител номер 1 преди години страната ни да се превърне във вносител е липсата на субсидии в сектора, смятат експертите.
По думите на Ламбрев помощта на декар е едва 25 лв., а разходите на земеделците за производството са между 800 и 1400 лв. на декар. Това поставя българските производители в неконкурентни условия спрямо гръцките им колеги, защото в южната ни съседка този вид производство се стимулира освен с европейски и с държавни субсидии. У нас зеленчукопроизводителите разчитат само на собствени пари и на помощи от ЕС, държавни субсидии за този сектор не се предвиждат.
Източник: в. "Новинар" |