Строежи никнат на метри от свлачищните райони край Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:34 / 24.08.2008Коментари ()833
© Varna24.bg
На метри от свлачищните райони край Варна никнат строежи. Макар че в момента строителните работи са замразени, заради летния сезон, много местни хора и туристи недоумяват как е възможно да се строи в рискови зони.

През 1997 г. свлачището в местността Кабакум разруши десетки къщи. Местните още разказват вицове как свлачището донесло на Иван вила до морето. 11 години по-късно на метри от опразнения терен се строят големи жилищни комплекси. Те обаче са извън забранените зони. Всички процедури са спазени.

Т.нар. "предварителни разрешения" за свлачищните райони се издават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и понякога объркват усилията на общината да се противопостави на строежите в опасните зони. Има и авантюристи, които градят без позволение, без инстинкт за самосъхранение и сметка за риска.

На километър от Кабакум е и свлачището на Трифон Зарезан - там земята тръгна към морето през 2001 г.
Хората, които имат имоти в местността обаче твърдят, че не се страхуват. Собственик на имот, само на два метра от свличането, каза, че не го е страх, знае какво ще стане, но никой не си мърда пръста.

Експерти са категорични, че укрепване не може да има, докато свлачището е активно. Собствениците на имоти хем недоволстват, че нищо не се прави, хем не допускат специалисти и геолози да правят замервания.

За чужденците пък мястото е почти туристическа атракция. Учени припомнят, че през І век по нашето крайбрежие за една нощ в морето са изчезвали цели градове. Въпросът е как това да не стане отново в ХХІ век.

През седмицата bTV помоли Министерството на регионалното развитие и благоустройството да обясни опасно ли е строителството в свлачищните зони и как се преценява рискът. Също така каква е процедурата на ведомството за издаване на предварителните разрешения за строеж и колко са издадените разрешителни. Въпросите били придвижени, но отговорите вероятно ще бъдат получени следващата седмица.

Източник: bTV


https://www.varna24.bg/novini/varna/Stroezhi-niknat-na-metri-ot-svlachishtnite-raioni-krai-Varna-56418
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.