Институциите безсилни пред пищящите коли
Автор: Екип Varna24.bg 10:31 / 26.08.2008Коментари ()720
Пищящите аларми на автомобилите не подлежат на контрол, установи "Позвънете Новини". Нито една от институциите, за които се предполага, че трябва да имат касателство към проблема, не декларираха, че влиза в задълженията им. Оказва се, че щом автомобилна аларма се задейства, гражданите са принудени да слушат дразнещия звук, докато собственикът на колата сам не благоволи да я изключи. Често пъти обаче пищялките вият с часове.

Резонно потърпевшите от продължителния неприятен звук звънели в полицията, разказват граждани. Органите на реда изпращали патрул, който пристигал на място. Полицаите обикновено разпитвали в района на кого е автомобилът, но рядко установявали собственика.

Дори и да можели по регистрационния номер да проверят на чие име е, често пъти се оказвало, че автомобилът е продаден, но не е прехвърлен на новия собственик. Ако все пак полицаите успеят да открият на кого принадлежи автомобил, чиято аларма нарушава спокойствието на гражданите,
те не могат да налагат санкции. Това право било на служби за контрол, които се определят от кмета на съответната община. Записаните глоби в Закона за движение по пътищата са от 20 до 150 лв., като актовете се пишат от органите, които е определил кметът. "Ние няма какво да направим", коментира служител на реда.

Когато получим сигнал, отиваме на място но не можем да отворим колата, за да спрем алармата. Както нямаме право да влизаме в нечий дом, така не можем да влизаме и в автомобил, пък макар и нарушаващ обществения ред, обясни полицаят.
"Това правомощие е отдадено на специални контролни органи. Законът за движение по пътищата (ЗДвП) е свързан с работата на сектор "Пътна полиция". Някои отделни текстове обаче са спрямо правомощията на други органи, което е ясно описано в ЗДвП". Това заяви за "Позвънете Новини" директорът на Областна дирекция "Полиция" - Варна, комисар Димитър Димитров. В конкретния случай става въпрос за чл. 167 ал. 2 от ЗДвП.

Според закона, служби, определени от кмета контролират състоянието и изправността на пътната настилка в населените места, съоръженията, маркировката, средствата за организация и регулиране спазването на правилата за паркиране от водачите на пътни превозни средства, както и тези за движение от пешеходците. Освен това те контролират и за правилното използване на алармените инсталации монтирани в автомобилите. Алинеята е допълнена в закона и е обнародвана в бр. 51 на Държавен вестник от 2007 г.

Не ние отговаряме за шума от алармите, съобщи от своя страна служителка на общинската дирекция "Опазване и осигуряване на обществения ред", която обаче не пожела да се представи. Според нея, в Закона за движение по пътищата било записано, че за проблема трябвало да имат грижа органите на реда. "В Наредбата за обществения ред даже няма записан текст, според който ние да трябва да отговаряме за шума от алармите", заявиха от общината.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Instituciite-bezsilni-pred-pishtyashtite-koli-56645
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.