Концесията може да спомогне за опазването на исторически паметници, смята виден археолог
Автор: Екип Varna24.bg 17:22 / 30.08.2008Коментари ()596
Отдаването на исторически обекти на концесия при определени условия може да бъде използвано като средство за тяхното опазване, заяви професор Маргарита Ваклинова, директор на Националния археологически институт към Българската академия на науките. Според нея обектите с най-голямо значение за историята и културата на страната трябва да се опазват и поддържат от държавата, а част от археологическите паметници биха могли да се предоставят, при съблюдаването на определени изисквания, на физически и юридически лица, които да влагат средства в тяхното възстановяване и поддръжка.

Професор Ваклинова подчерта, че правилна експлоатация на историческите обекти, инвестициите биха могли да се възвърнат, като по този начин ще се запази и националното културно наследство. Тя допълни, че в проекта на Закона за опазване на културното наследство, който предстои да бъде разгледан на второ четене в парламента, съществуват известни несъвършенства, но текстовете в него, свързани с археологията, са приемливи, тъй като са съобразени с предложенията от страна на Археологическата колегия.

Източник: агенция "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Koncesiyata-mozhe-da-spomogne-za-opazvaneto-na-istoricheski-pametnici-smyata-viden-arheolog-57227
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.