При акция на НАП установиха нарушения в 1/3 от заведенията край морето
Автор: Екип Varna24.bg 14:24 / 03.09.2008Коментари ()535
Проверките на Националната агенция за приходите, които бяха извършени в периода от 21 юли до края на август и обхванаха главно сезонни обекти по Северното Черноморие, установиха нарушения при 1/3 от наблюдаваните общо 70 обекта. Това съобщи Бойка Генова, началник отдел „Контролна дейност" в Дирекция „Контрол" на Териториалната дирекция на НАП - гр. Варна. По думите й при лятната акция на приходната администрация са били проверени 26 ресторанта, 14 заведения за бързо хранене, 10 супермаркета и 20 хотела. За констатираните нарушения са съставени актове и вече е задействана административната процедура за налагането на санкции. За физическите лица техният размер е от 100 до 500 лв., а за фирмите - от 500 до 10 000 лв.

Най-честите нарушения са свързани с неиздаването на касови бележки, изтъкна Генова. Тя информира още, че масово наетите служители се осигуряват върху минимални работни заплати. Съществени разлики били отчетени и по отношение на наемите, които предприемачите заплащали за търговските обекти, които ползват - реално заплащаните суми са значително по-високи от посочените в документите, са установили експертите на НАП. Подробен анализ на резултатите от наблюденията край морето ще бъде направен по време на националното съвещание, което приходната администрация планира съвместно с консултантите от британската компания „Краун Ейджънтс", с които работи. Очаква се съвещанието да се проведе в края на септември или началото на октомври.

От 1 септември местната дирекция на НАП предприе масови проверки на големите търговски вериги и магазини, дистрибутори, складове на едро и вносители. Акцията, която ще продължи до края на годината, цели инвентаризация на складовата наличност и счетоводните документи. Експертите ще проверяват още дневните обороти и спазването на кодекса за социално осигуряване. Целта е да се пресече практиката да не се декларират стоки и съответно да не се внася данък върху добавената стойност.

Източник: chernomore.bg



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Pri-akciya-na-NAP-ustanoviha-narusheniya-v-13-ot-zavedeniyata-krai-moreto-57695
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.