Данъчни погват 50 богати варненци
Автор: Екип Varna24.bg 09:30 / 05.09.2008Коментари ()1095
© Varna24.bg
Проверки на 50 богати варненци ще направи териториалната дирекция на НАП - Варна. Това каза зам.-директорът на местната дирекция Даниела Новакова. Тя посочи, че ако се констатират разминавания между декларираните данни и реалното богатство на нарочените, проверките могат да прераснат и в данъчни ревизии. Акцията на НАП - Варна, е част от националната кампания за лов на некоректни богати данъкоплатци. Бирниците ще трябва да установят дали с обявените доходи лицата могат да си позволят покупката на луксозните вещи. Проверките ще обхванат собствениците на апартаменти на стойност над 100 хиляди евро и на коли, струващи над 80 хиляди евро, които да са придобити през последните 3 години. Освен това ще бъдат правени засечки и дали имотните българи са попълнили коректно данъчните си декларации и са посочили в тях всички получени доходи.

Онези, които не са декларирали притежанието на сериозни суми, може да бъдат задължени не само да платят големите налози, но и жестоки лихви върху тях. В допълнение съгласно закона нарушителите ги грози и затвор. Ако недекларираната сума е над 3000 лева, зад решетките може да се лежи до 5 години. Необявени над 12 000 лева могат да донесат пък престой "на топло" от три до осем години, както и конфискация на имуществото.

Към момента тече и кампанията ни за контрол по спазването на трудовото и осигурително законодателство, каза още Новакова. По думите й, заради засиления натиск от страна на данъчните значително е нараснало изпълнението по Кодекса за социално осигуряване. Към началото на септември изпълнението на плана по този параграф е 70 на сто, добави зам.-шефката на агенцията във Варна.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Danuchni-pogvat-50-bogati-varnenci-57943
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.