Румънците ни свиха консервите
Автор: Екип Varna24.bg 10:03 / 30.09.2008Коментари ()719
Румънци ни изкупиха зарзавата в сезона на консервите. Вадят пачките и грабят от всичко по много, твърдят търговци от кооперативния пазар в Добрич. Всеки ден към северната ни съседка отпътуват десетки чували с чушки. У нас червената капия върви по 1,50 лв. килото, а в Румъния се препродава за 3 лв. В районите на Шабла и Каварна румънски камиони спират край нивите с пипер и производителите им продават директно продукцията си.

Напливът на съседите е основната причина червената капия почти да изчезне от добричкия пазар. След около десетина дни родните търговци се надяват комшиите да дойдат и за зеле.

В същото време консервните ни фабрики закъсаха за зеленчуци.

Чушките и патладжаните, които затваряме в бурканите, идват от Сърбия и Македония. Фасулът пък е чак от Египет и Китай, признаха от "Вега стар" в Бяла Слатина. Заради липсата на суровина се е наложило фирмата да намали наполовина сключените с клиентите договори. В момента заводът е в предстартова треска по пускането на новия цех за консерви от месо и зеленчуци в тарелки. Той е глътнал 1 млн. лева по САПАРД и собствени средства. Мостри от ястията вече са получили високи оценки на изложение в Париж.

Източник: в. "Стандарт"



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Rumuncite-ni-sviha-konservite-60917
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.