За година жълтата гостенка споходи нови 61 варненци
Автор: Екип Varna24.bg 15:05 / 22.03.2016Коментари ()761
©
61 души се разболяха от туберкулоза през м.г. Те са с 26 по-малко спрямо 2014 г., съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Варна. Поводът е Световният ден за борба с жълтата гостенка 24 март.

В градовете на областта боледуват по-често в сравнение със селата, сочи още статистиката. Туберкулозата атакува най-често белите дробове. При извънбелодробните форми мишена са най-вече периферните лимфни възли. Данните сочат още, че най-често боледуват хората във възрастовите групи 35 - 39 г. и 45 - 49 г. Разпределението на пациентите според социалната им принадлежност показва, че по-голямата част от тях са безработни, следвани от групата на хората в пенсионна възраст.

През последните години има тенденция към зачестяване на тежки форми на белодробна туберкулоза, открити късно, с каверни и масивно бацилоотделяне. Нараства и броят на пациентите с мултирезистентна форма на туберкулоза, съобщават още от РЗИ - Варна.

Самото заболяване е хронична бактериална инфекция, която атакува при отслабена имунна система. То засяга различни органи и системи - най-често белите дробове, и има неблагоприятен изход. Причинителят(туберкулозен микобактерий) прониква в организма по въздушно-капков път и през дихателните пътища достига до белодробния паренхим. В част от случаите инфекцията се разпространява по кръвен път и засяга различни органи, като менинги, кости, стави и генитоуринарен тракт. Основен източник на заразата са болните с белодробна форма на туберкулоза, които отделят причинителя при кихане и кашляне.

През последните години е налице задържане на относително висока заболеваемост от туберкулоза в световен мащаб. Предпоставки за това са тежката икономическа криза в редица страни по света, стресът, нарастващата бактериална резистентност, миграцията на населението и увеличаващата се бедност сред хората, което води до спад на имунитета.
Най-сигурният и ефективен начин за предпазване от туберкулоза е БЦЖ ваксинацията. Ваксината се прилага вътрекожно от владеещ тази техника медицински персонал. До края на 2-месечна възраст тя се поставя без предварителна проверка на туберкулиновата чувствителност с пробата на манту. След това ваксината се инжектира само на хора с отрицателна реакция към пробата на манту.

Първичната имунизация на бебетата с една доза (0,1 мл) се прави на 48-ия час след раждането. Проверка за постваксинален белег на лявото рамо се извършва на 7-месечна възраст на детето. Реимунизация се прави на 7 г. (I клас), 11 г. (V клас) и на 17 г. (X клас) след отрицателна проба манту.


Източник: Черно море


https://www.varna24.bg/novini/varna/Za-godina-zhultata-gostenka-spohodi-novi-61-varnenci-627632
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.