Освещават икона на Св. Георги, която ще бъде подарена на българската общност в Молдова
Автор: Екип Varna24.bg 09:43 / 03.05.2016Коментари ()968
©
Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски Митрополит Йоан ще отслужи Пасхална света литургия в морския храм "Св. Николай Чудотворец" в гр. Варна. След Литургията Негово Високопреосвещенство ще освети копие на чудотворната икона на св. великомъченик Георги - Зограф от Зографския манастир, изработено по поръчка от варненски иконописец. То ще бъде подарено на 6 май на Църковното настоятелство за празника на храм "Св. вмчк. Георги Победоносец" в гр. Тараклия Република Молдова, където живее най-голямата българска общност зад граница.

От град Тараклия ще пристигне църковна група, която предварително ще отнесе иконата до манастира на св. Георги Зограф на Света Гора. Там копието ще бъде приложено към образа на светеца, самоизографисал се по чуден начин. След празничната Литургия на 3 май, с благословението на митрополит Йоан, групата ще отпътува с иконата за Молдова.

На 5 май от Варна ще отпътува група християни на поклонническо пътуване в Молдова, която ще участва на 6 май в храмовия празник на град Тараклия и ще посети и други селиша на бесарабски българи и няколко манастира. Така Варна, Света Гора и българите в Бесарабия ще се обединят духовно от светлото Христово Възкресение и около празника на св. Георги. Иконата ще остане завинаги в храма "Св. вмчк. Георги Победоносец" в гр. Тараклия. В знак на духовното единство на православната християни и на православните българи по света.

Източник: БНР



https://www.varna24.bg/novini/varna/Osveshtavat-ikona-na-Sv-Georgi-koyato-shte-bude-podarena-na-bulgarskata-obshtnost-v-Moldova-637761
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.