Отделението по кожни и венерически заболявания във ВМА с нова апаратура
Автор: Екип Varna24.bg 10:36 / 27.10.2008Коментари ()4438
Отделението по кожни и венерически заболявания към ВМА-ББАЛ-Варна /Военноморска болница/ придоби апаратура за фототерапия.

Фототерапията представлява лечение с ултравиолетови лъчи /УВЛ/ и е широко използван лечебен метод в дерматологичната практика. Използват се изкуствени източници на UVA и UVB лъчи, които оказват общо въздействие върху организма /нормализиране на обмяната на веществата, засилване на имунобиологичните функции и др./ и специфично въздействие, засягащо кожата. Специфичните реакции на УВЛ върху кожата са изключително разнообразни, което определя и широкия спектър от показания и дерматологични заболявания, подлежащи на лечение с тях.

За момента ББАЛ-Варна е единственото лечебно заведение в Североизточна България, което разполага с подобна апаратура. Това ще даде възможност за постигане на по-добри терапевтични резултати при лечението на следните кожни заболявания: псориазис, парапсоризис, атопичен дерматит, екземи, витилиго, лихен планус, микозис фунгоидес, пруритус, мастоцитози и др.
Апаратурата за фототерапия разполага със следните режими на работа:
Селективна ултравиолетова терапия /СУТ/
ПУВА терапия
Балнео СУТ

Процедурите се провеждат в кабина с въртяща се основа и вградени лампи, излъчващи ултравиолетови лъчи с различен спектър. Продължителността на облъчването и дозата на лъчите при всяка процедура се контролират стриктно от лекар. Процедури могат да провеждат както лежащо болни в отделението по кожни заболявания, така и амбулаторни пациенти.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Otdelenieto-po-kozhni-i-venericheski-zabolyavaniya-vuv-VMA-s-nova-aparatura-64035
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.