“Златни” изритва ВиК от пречиствателната
Автор: Екип Varna24.bg 09:27 / 03.11.2008Коментари ()1045
© Varna24.bg
Пречиствателната станция в Златни пясъци ще се гради само от дружеството, собственик на комплекса. Решихме да действаме самостоятелно, защото в противен случай трябва да чакаме още 5 години, преди да се реализира проектът, заяви за "Позвънете Новини" изпълнителният директор на "Златни" АД Николай Недков. Той посочи, че средства така и не са били осигурени от оперативните програми. Чакахме в продължение на два месеца отговор за това какво се случва с финансирането. Накрая пък ни казаха, че сроковете са пропуснати, заяви Недков. Според първоначалните планове стопанинът на комплекса съвместно с община Варна трябваше да кандидатства за средства по "Оперативна програма" околна среда. След това новоизградената станция трябваше да се предаде за стопанисване на ВиК - Варна, която да събира таксите за пречистването на водата.

За съоръжението вече има и нов проект на стойност около 14 млн. евро. Той е разработен от чешко-германски консорциум, с който "Златни пясъци" ще създаде съвместно дружесто. То ще отговаря за осигуряване на средствата за изграждането на станцията, строителството и експлоатацията й.

Капацитетът на съоръжението ще е първоначално за 60 000 еквивалент жители, а след 3 години има възможност да се разшири с още 20 000, посочи той. По думите му, съоръжението ще е така конструирано, че да може да обслужва както нуждите на комплекса, така и тези на жителите в околните вилни зони. Съмнение по отношение на това обаче изказаха пред "Позвънете Новини" запознати с проекта. Те посочиха, че е много вероятно дружеството да направи по такъв начин станцията, че да задоволява единствено собствените си потребности.

Същевременно "Златни пясъци" вече е задвижило процедурата за набавяне на разрешение за строеж. Ако то ни бъде дадено без забавяне, ще можем да стартираме с изграждането на станцията още през януари, добави шефът на "Златни" АД. Теренът, на който ще се намира новото съоръжение е в съседство на този, където е действащата пречиствателна станция. Той е с големина около 4 дка, уточни той. Недков добави, че представляваното от него дружество ще иска да им бъде освободен и парцелът, на който се намира старата станция. Според него, най-добре би било, ако ВиК си приберат нужните им съоръжения, а останалото бъде предадено безвъзмездно на "Златни пясъци". Дружеството възнамерявало да използва за други цели терена от над 7 дка.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Zlatni-izritva-ViK-ot-prechistvatelnata-64835
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.