С 1000 лв. олеква данъчното бреме на моряците
Автор: Екип Varna24.bg 11:25 / 04.11.2008Коментари ()676
С около 1000 лв. на месец ще намалее данъчното бреме на моряците, ако бъде приет вариантът за изменение на данъчните закони, предлаган от Министерството на транспорта.

Вчера транспортният министър се срещна във Варна с представители на моряшките синдикати.

„Направихме предложение за отпадане данъците върху доходите на моряците. Процесът трябва да стане на 2 етапа, като се използват най-добрите практики в Европа. После ще се премине към нотификация в ЕС. Това не трябва да се счита от останалите данъкоплатци, че е прецедент. Целта е да се стимулира моряшката професия" - обясни Мутафчиев.

Втори етап е облекчаването на социалните осигуровки. „Ако отпадне данъкът, значи ще отпаднат и командировъчните, за които знаете, че бяхме пред акт от 30 - 50 млн. лв., тъй като имаше недоразумение с наредбата" - посочи министърът, визирайки практиката в БМФ. Така командировъчните на моряците ще преминат към заплатите. „Като се сметне отпадането на данъка, ще се плащат по-високи осигуровки, но излиза, че данъците ще бъдат с около 1000 лв. по-малко, но пък ще са осигурени с много по-високи пенсии" - каза министърът. Обсъжда се и вариант за облекчение на самия работодател при плащане на осигуровките. Мутафчиев каза още, че от БМФ има предложение за увеличаване на командировъчните. „До този момент не предприемам действия, защото искам да получа ясен отговор от МФ. Ако се отменят данъците, няма да е нужен този ход" - каза министърът. Проектът за новия закон е в Министерския съвет.

Източник: в. "Народно дело"



https://www.varna24.bg/novini/varna/S-1000-lv-olekva-danuchnoto-breme-na-moryacite-65000
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.