БМФ оряза социалната си програма заради кризата
Автор: Екип Varna24.bg 09:38 / 06.11.2008Коментари ()770
Параходство "Български морски флот" оряза част от социалната си програма заради задаващата се финансова криза. Спрени са плащанията за лекарства на хронично болните и социалните помощи за претърпелите злопулуки и сериозни заболявания, алармира Иван Велков от Моряшкия професионален съюз. Сумите не са изплащани за последния месец, посочи той. От август пък по сметките за доброволно пенсионно осигуряване на работниците не са постъпвали нови вноски. Общо сумата, която предприятието дава за социалните помощи, е не повече от 80 000 лева, категоричен е Велков. За лекарствата пък на месец били предвидени около 5000 лв., но те никога не можели да бъдат достигнати.

Новото ръководство на компанията реши да затегне коланите заради задаващата се криза, коментира ситуацията изпълнителният директор на БМФ Христо Донев. Той посочи, че точката в Колективния трудов договор, в която били уредени тези плащания, предвиждала, че изплащането им ще се извършва единствено при наличието на финансова възможност. Въпреки това Донев отрече предприятието да се намира в затруднение.

Параходството започна да разпродава масово материалите от складовете си за скрап, сигнализираха пък източници на "Позвънете Новини". Продават всичко, което им попадне, заявиха те. Информацията беше потвърдена и от кап. Христо Донев. Според него, обаче се разпродават единствено ненужни материали, които през годините на държавна собственост са били трупани в складовете. Той посочи, че голяма част са там след продажбата на корабостроителницата, когато е трябвало незабавно да се опразнят нейните помещения. Всичко ненужно ни се прехвърли на нас, добави изпълнителният директор. "Разпродажбата обаче не е с цел набавяне на паричен ресурс. За нас това са дребни стотинки. Параходството никога не е имало толкова добра година", категоричен е той.

Вече са продадени 5 от старите кораби, каза още шефът на БМФ. Това са 14 000-тонни, 40-годишни химикаловози, които още преди приватизацията Донев настояваше да се бракуват. Новите им притежатели са компании от България, Гърция и Уругвай, уточни той. Засега обаче се изчаква с покупката на нови плавателни съдове, добави Христо Донев.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/BMF-oryaza-socialnata-si-programa-zaradi-krizata-65239
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.