Два пъти повече недоносени в АГ
Автор: Екип Varna24.bg 09:12 / 10.11.2008Коментари ()675
Двадесет недоносени бебета приплакват в неонатологичното отделение на АГ болница, въпреки че там има място за 10. Шестнадесет от тях са с тегло под 1500 грама и за тях се полагат интензивни грижи, каза ръководителят на отделението д-р Виолета Черноокова. Още четири новородени, които са родени с различни проблеми - обменни заболявания, вродени аномалии и други, са настанени в интензивния сектор. "Децата остават при нас, докато се стабилизират жизнените им функции и докато не се решат проблемите им", каза д-р Черноокова. Сред бебетата, които са с най-дълъг "стаж" в отделението (почти четири месеца) сега е момиченце, родено 750 грама през юли месец. Талисманът на лекарите и на медицинските сестри - малката Шенай, вече е цели 1950 грама и през тази седмица, след като прехвърли 2,1 кг вече ще може да си отиде у дома.

Две от недоносените бебета в момента са с тегло под 900 грама, въпреки че вече са минали две седмици, откакто са се родили. Неонатологът д-р Черноокова казва, че повечето от недоносените са родени от майки с високорискови бременности, които протичат по атипичен начин. Преждевременното раждане може да се предизвика от различни инфекции, често заченатите ин витро бебета също се раждат доста преди определеното време. В момента в неонатологичното отделение има - тризначета и две двойки близнаци - всички родени в края на октомври и началото на ноември, за които се полагат висококвалифицирани грижи.

За пореден път стана ясно, че интензивните кувьози тук не достигат. "Имаме 20, но те са амортизирани. Техниката при нас постоянно се използва, затова бързо остарява. А броят на недоносените бебета не намалява, а расте. В последните години те остават трайно висока цифра - 10-12 на сто от новородените", допълни д-р Черноокова. Поне 10 нови апарата от интезивен клас са нужни за малките и незрели бебета. Нужни са и 10 монитора, които отчитат жизненоважни дейности - сърдечна, дишане, кръвно налягане, насищане на кръвта с кислород.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Dva-puti-poveche-nedonoseni-v-AG-65594
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.