Търговци помпат цената на хляба
Автор: Екип Varna24.bg 09:24 / 13.11.2008Коментари ()713
Търговците на дребно и големите вериги задържат цените на хляба високи. Това заяви пред "Позвънете Новини" председателят на Варненски регионален съюз на хлебопроизводителите и сладкарите (ВРСХС) Иво Бонев. Той посочи, че от близо два месеца производителите са смъкнали цената на насъщния с около 15 стотинки на бройка. Заради прекупвачите обаче крайният потребител много трудно можел да усети по джоба си това. В момента на едро най-евтиният хляб се продавал на цена от 45-50 стотинки. До крайния потребител обаче той достига за 67-90 стотинки, добави Бонев.

По думите му, към момента не може да се говори за по-голямо понижение на цената на хляба като цяло. Единствено с по-ниска себестойност е заводският хляб, който се произвежда от нискокачествена пшеница, обясни Иво Бонев. Той добави, че твърдения за силно поевтиняване са спекулативни. Такова могат да си позволят единствено фирмите, работещи в сивия сектор, каквито във Варна рядко се срещали, но за региона представлявали около 30 на сто от производителите. Според председателя на браншовия съюз, цената на нискокачествения хляб може да падне до 35 стотинки за малограмажен.

Бонев не пропусна да подчертае и това, че темпът на нарастване на цената на брашното през миналата, критична за българското земеделие година значително е изпреварила тази на хляба. Сега, по думите му, двете стойности просто се изравнявали. Той отбеляза, че дори и да искат производителите няма как да намалят цената на висококачествените тестени изделия, тъй като те се правели от вносна пшеница, която държи високата си цена. 30 на сто от потреблението във Варна било именно на такава продукция, допълни Бонев. Той определи като възмутително изказването на министъра на земеделието Валери Цветанов, че подозира за наличието на картел при хлебопроизводителите. Такъв няма как да се формира, защото организациите в бранша са много, посочи председателят на регионалния съюз.

Източник: в. "Позвънете новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Turgovci-pompat-cenata-na-hlyaba-66012
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.