Данъчните погнаха китайските стоки
Автор: Екип Varna24.bg 09:45 / 14.11.2008Коментари ()979
Екипи на Националната агенция за приходите (НАП) - Варна и Регионална митническа дирекция стриктно наблюдават от няколко седмици складовете за китайски токи в града. До момента са направени проверки на два подобни обекта, заяви началникът на отдел "Контролна дейност" в териториалната дирекция Бойка Генова. Тя посочи, че се запазва възприетият от лятото принцип на директно наблюдение. При него служителите на приходната агенция в продължение на няколко часа наблюдават как се осъществява дейността в обекта. В рамките на акцията са проверени и два склада за алкохол и цигари. Констатирано е занижение на оборотите с минимум 3-4 пъти, посочи тя. В складовете правим пълна инвентаризация на наличните стоки и ако има фрапантни липси, то значи те са продадени, но не са отчетени, обясни Генова.

От началото на месеца НАП - Варна държи под око и 4 от бетоновите възли в града. Наблюдението е част от националната кампания за проверка на този тип обекти и ще продължи до края на ноември, уточни данъчният шеф. Общо в града функционират 27 бетонови възела, добави тя. Четирите под наблюдение са набелязани от централното управление на агенцията след щателен анализ на декларираните обороти от всички бетонови стопанства в града. Експертите установили, че те са отчели печалби в пъти по-малки от тези на конкурентите си. За проверките във Варна пък са командировани служители от Добрич и Шумен. Те се сменят всяка седмица, добави Генова.

Значително е нараснала събираемостта от данъка върху добавената стойност, откакто прилагаме метода директно наблюдение, коментира още Генова. Според изнесените от нея данни приходите по този параграф към месец юли тази година са нараснали с 105%, спрямо година по-рано. За август пък отбелязаният ръст е от 117 на сто. Спрямо резултатите за 2006 г. регистрирано повишение на събраните приходи с 222%. За септември все още не са обобщени данните, но там също ще има повишение, категорична е Генова. Тя припомни, че през процедурата на наблюдения вече минаха зеленчуковите и строителните борси, където бяха открити фрапантни злоупотреби. При проверките през октомври бе установено, че зарзаватчиите декларират 400 пъти по-ниски от реалните си продажби.

Източник: в. "Позвънете Новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Danuchnite-pognaha-kitaiskite-stoki-66149
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.