Идеята да бъде въведена майсторска степен за сомелиери се ражда във Варна. Това научи „Народно дело" от Българската асоциация на професионалните сомелиери (БАПС). Първите български майстори в тази област са факт от тази година. Това става с подкрепата на Регионалната занаятчийска камара в лицето на нейния председател Венцислав Атанасов. Професията сомелиер все още липсва в националния регистър на професиите. В Националната занаятчийска камара присъства в списъка от занаяти като ресторантьор-сомелиер. Първоходци към легитимиране и узаконяване на професията са Михаил Марковски и Стефка Свещарова. Аналог на думата сомелиер няма в нито един от европейските езици. Срещу сомелиер в старите речници е изписано лице, което отговаря за масата и провизиите. Години по-късно пък е пояснено, че става дума за лице, което отговаря за избата и вината в ресторант, казват от БАПС. Сомелиер е най-близко до българското виночерпец. Варненската организация има своите месечни сбирки. На 29 ноември в морската столица ще гостува виненият академик на „Бритиш уайн енд спирит едюкейшън тръст" Яна Петкова. В еднодневен семинар тя ще представи „Вината на Бордо". Семинарът ще има теоретична и практическа част.
Източник: в. "Народно дело" |