Изследват за ХИВ/СПИН във вирусологичната лаборатория на ДКЦ I
Автор: Екип Varna24.bg 13:28 / 15.11.2008Коментари ()948
©
Във вирусологичната лаборатория на ДКЦ I "Св. Клементина" от юни 2007 г. правят задължителни и по желание изследвания за ХИВ/СПИН. От началото на 2008 г. досега са направени над 120 изследвания, като няма засечен положителен резултат, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Иван Иванов. Пациентите могат да дойдат с направление от личния лекар или по желание, като кеш изследването струва 13 лева. Този тест се прави задължително на хора, които пътуват за чужбина, на които трябва да се издаде медицинско свидетелство, на бременните и при някои инвазивни манипулации, като коронарографии, например. Може да се каже, че потокът на такива пациенти все още не е особено голям, тъй като звеното е сравнително ново и с по-голяма популярност все още се ползва кабинетът в РИОКОЗ. В тази лаборатория на ДКЦ-то се вземат проби за хепатит В и маркери за хепатит В, хепатит А и хепатит С, рубеола, хеликобактер пилори и хламидия. Освен СПИН и хепатит В и хламидиите са половопредавани болести, които се установявт при изследване на биологичен материал.

Преди година и половина освен вирусологичната в ДКЦ I "Св. Клементина" бяха разкрити микробиологична и паразитологична лаборатории. Заедно със съществуващата клинична лаборатория тези четири структури изградиха едно от водещите звена за лабораторни изследвания на пациенти в доболничната помощ. Радост за екипа тук е, че лечебното заведение върна през последните три години доброто си име и за изследвания идват не само хора, насочени от личните лекари и специалисти в ДКЦ-то, но и от други здравни заведения и по желание след заплащане, допълни д-р Иванов.
В микробиологията се изследват различни бактерии, установени в стерилна урина, гърлен и вагинални секрети, ревматоидните фактори и други. Изследванията в паразитологията са свързани преди всичко със задължителните прегледи и установяване на здравен статус при изготвянето на здравните книжки на работещите.

В клиничната лаборатория се изследват основно показателите от кръв и урина, биохимични и хормонални изследвания и се правят туморни маркери. Целият сектор с лабораториите е снабден със съвременна прецизна апаратура, което го прави един от най-добрите в доболничната помощ на морската столица. Тази година вирусологията и микробиологията получиха много добра акредитация и от началото на 2008 г. досега оттук са преминали над 6000 пациенти, каза още д-р Иван Иванов.

 



https://www.varna24.bg/novini/varna/Izsledvat-za-HIVSPIN-vuv-virusologichnata-laboratoriya-na-DKC-I-66304
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.