Експерт от Варна: Намалява консумацията на хляб в България | ||||||
| ||||||
Той посочи, че намалението е съвсем малко, но определено това е посоката и тя е ясна - надолу. Според Бонев, причините за това са най различни - други видове храни, диети и други. Иво Бонев обясни, че като грамаж средно дневно българинът преди 25 години, когато е правено подобно изследване, е употребявал около 390 грама тесто. "В това число се включва всичко. Това е количество, което категорично намалява. Не мога да кажа с каква скорост. Това не бих казал, че е притеснително толкова много за нас. За нас е притеснително продължаващия уют, който се шири в т. нар. сив сектор и който продължава да потиска нормалното развитие на бранша. Тук трябва да се каже, че с нетърпение очакваме вкарването на промените на Закона за храните в пленарна зала, което се надяваме да стане тази есен и през януари догодина да се гласуват тези промени, в които положителните неща са, че категорично ще подобрят микроклимата в нашия бранш, ще ограничат сивия сектор и ще дадат възможност на предприемчивите браншовици да се представят малко по-добре", каза още Иво Бонев. |