Циментовият свива производството с 20%
Автор: Екип Varna24.bg 10:41 / 26.11.2008Коментари ()543
С 20 на сто възнамерява да съкрати производството си "Девня Цимент". Информацията бе потвърдена от изпълнителния директор "Човешки ресурси" в предприятието Валентина Грозданова. По думите й, това в никакъв случай няма да се отрази негативно на заетите в дружеството. Тя категорично опроверга появилите се слухове, че циментовият завод е поредният от Девненския комплекс, който ще започне поетапно съкращаване на служителите си. Според Грозданова, предприятието е малко по-предпазливо и изчаква, за да прецени как ще се отрази връхлитащата сега България криза. Към момента в завода работят около 300 души. Предстои пенсионирането на 26, но и назначаваме инженери, каза още директорът, отговорен за човешките ресурси. От началото на следващата година вероятно възнагражденията ще бъдат актуализирани с процент малко над този на инфлацията, посочи тя. Всички служители ще получат и коледни премии, обеща изпълнителният директор.

Към момента ще бъде преустановена дейността на 3 от малките пещи за производство на клинкер. Изпълнителният директор уточни, че с това ще бъде сведен до минимум износа, като този на клинкер за Турция напълно се прекратява. Тя обаче смята, че засега няма нищо обезпокоително в развитието на завода. Според разчетите предприятието трябва да произведе с 12 на сто повече продукция спрямо миналата година, когато в България са реализирани 4,3 млн. т цимент. Въпреки задаващата се криза от завода предвиждат ръст и за 2009 г., който ще е приблизително между 2 и 5 на сто.

Като друга причина за слабото забавяне в дейността на предприятието Грозданова посочи и липсата на яснота около разпределението на парниковите квоти за следващите години.

По думите й, компанията е в изключително добро финансово състояние. Годината ще приключи на печалба. "Ние сме с едни от най-добрите резултати в цялата група на "Италчименти", коментира Грозданова. Тя категорично увери и че не се предвиждат да бъдат замразени инвестициите в новата инсталация за производство на клинкер и цимент. В нея предприятието ще вложи 500 млн. лева.

Източник: в. "Позвънете Новини"



https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Cimentoviyat-sviva-proizvodstvoto-s-20-67538
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.