Обжалват присъдите на престъпна група от Девня, осъдена за склоняване към проституция
Автор: Екип Varna24.bg 13:10 / 28.11.2008Коментари ()1091
Апелативният съд във Варна разгледа днес жалбите на Валентин Христов, на Добрина Добрева и на 24 годишния им съгражданин от Девня - Пеньо Пенчев срещу присъдите на Варненския окръжен съд от лятото на тази година. Тогава първоинстанционният съд, при условията на съкратено съдебно следствие, признаване на фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт призна вината им затова, че като организирана престъпна група през периода януари 2005 - до януари 2007 година в Девня, във френския град Мюлуз и на територията на Германия склонявали различни жени към проституция, свождали ги към блудствени действия с изнудване и заплахи, и организирали трафика им в посочените страни, за да проституират.

За всяко едно от 12-те обвинения, повдигнати спрямо Валентин Христов ВОС му присъди различни по размер ефективни наказания и на основание чл.23 от НК предели той да изтърпи най-тежкото от наложените наказания 4 години и 11 месеца затвор и глоба в размер на 5000 лв за пране на пари, придобити от престъпната дейност. За същото престъпление наказанието на Добрина е 3 години и 6 месеца "лишаване от свобода". Добрева беше призната за виновна по всичките 11 обвинения срещу нея. Валентин като организатор и ръководител на престъпната група, в съучастие с Добрина Добрева склонявали към проституция 6 жени, организирали трафика им за Франция и Германия, принуждавали ги със заплахи и измами в посочения период да проституират. Така от "работещите момичета" двамата получили общо 128 230 евро. Отново чрез измами и чрез близки хора тандемът придобил, ремонтирал и обзавел два апартамента в Девня и закупил 5 автомобила.

Пресслужбата на съда припомня, че шесте жертви на трафика били принуждавани да проституират на улицата от ЖП гарата в Мюлуз до пощата на френския град. Добрина стриктно следяла заработеното да се изпраща на Валентин, шантажирала и принуждавала със заплахи онези от тях, които отказвали да спазват "правилата". Христов бил не само жесток в притискането на жените, но в повечето случаи пристъпвал и към директни заплахи на близките на жертвите.

Третият участник в престъпното трио Пеньо Пенчев, получи от ВОС различни наказания за всяко едно от трите престъпления, в които бе обвинен - участие в организирана престъпна група, склоняване към проституция и трафик на 1 лице. Съдът му определи да изтърпи най-тежкото от тях - 11 месеца "лишаване от свобода" и отложи изпълнението му с 3 години изпитателен срок.

От тримата само Валентин Христов е в ареста, където попадна на 10 май миналата година с Европейска заповед за арест, издадена от френските съдебни власти. Тогава беше задържана и бременната Добрина, освободена по-късно под "домашен арест", за да роди. През април тази година ВОС отказа да екстрадира Христов и Добрина във Франция, за да приключи наказателното производство у нас. Френските власти разследват девненеца затова, че от април 2004 до май 2007 година склонил и организирл трафика на 15 проститутки в Мюлуз, като само 4 от тях му донесли приходи от близо 50 хиляди евро. Участието на девненци в наказателен процес във Франция обаче може да стане възможно едва след като осъдените в България Христов и Добрева изтърпят наложените им присъди.

Апелативният съд във Варна ще се произнесе в законния срок.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Obzhalvat-prisudite-na-prestupna-grupa-ot-Devnya-osudena-za-sklonyavane-kum-prostituciya-67848
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.