Искат конструктивни експертизи за козирките във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:49 / 01.12.2008Коментари ()486
© Impact Press Group
Да се представят конструктивни експертизи за състоянието на козирките на сградите, е поискала община Варна в писма до районните администрации, изпратени още в края на септември. В отговор от петте района изискват собствениците да осигурят необходимите документи. На тази база евентуално ще се дадат писмени предписания за ремонтни и укрепителни работи. Целта е да се осигури безопасността на гражданите и да се предотвратят възможни инциденти.

Пред предизвикателствата на зимата тази превантивна мярка е продиктувана и от усилията да не се повтори трагедията, станала на 2 януари т.г. Тогава козирка над 2 банки на варненския булевард "Осми Приморски полк" се срути и уби 22-годишна студентка от Несебър. Случилото се повдигна въпроса и за външната реклама. В отговор на това дни по-късно кметът Кирил Йорданов нареди да се извърши проверка на издадените разрешения за подобни информационни елементи, а в случаи на нарушения те да бъдат демонтирани. Собствениците на външни рекламни табели бяха задължени периодично да извършват технически оглед, за да се отстрани и най-малката вероятност от инциденти, застрашаващи живота и здравето на хората. С този аргумент от собствениците на сгради с козирки се изисква да предприемат нужните действия, за да се установи реалното състояние на съответните конструкции.

Всъщност изискването не засяга всички собственици на сгради с козирки. То не важи за новите постройки, тъй като за изпълнените по тях строително-монтажни работи се дава минимум 10 години гаранционен срок. Решението не се отнася и до собствениците на къщи с дворове, защото техните козирки не застрашават случайни минувачи.

Превантивната общинска мярка е насочена преди всичко към обектите с обществено-обслужващи функции. Тя цели да се изготвят конструктивни становища за състоянието на тези козирки, които са с ширина над 1 метър и са разположени на улична регулационна линия, поясни за "Черно море" Петя Дукова, главен експерт "Регистрация строежи" към Дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" в община Варна. По думите й става въпрос главно за козирки на търговски обекти, офиси, супермаркети, магазини, складове и др. Дукова изтъкна още необходимостта да се обърне внимание и на поставените върху някои от козирките реклами, които също биха могли да крият опасност, особено при буря и големи снежни натрупвания.

Тази инициатива на общинската администрация е изключително полезна най-вече заради многобройните реконструкции по сградите на търговските улици в центъра, смятат специалисти. Според тях собственици на къщи в старата част на Варна често прибират крупни наеми, без да полагат грижи за поддръжката и безопасността на имотите си. От този ангажимент обаче не са лишени и етажните собственици в жилищните блокове, въпреки обичайните проблеми в междусъседските им отношения.

Източник: chernomore.bg



https://www.varna24.bg/novini/varna/Iskat-konstruktivni-ekspertizi-za-kozirkite-vuv-Varna-68103
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.