Безопасността на храните от животински произход в 101 обекта за търговия на дребно в област Варна са проверили инспекторите от "Държавен ветеринарно-санитарен контрол" към Регионалната ветеринарно-медицинска служба през изминалата седмица. Не е съставен нито един акт за нарушение на изискванията за продажба на храни от животински произход. В цялата страна са проверени 2 376 обекта. Най-много са съставените актове в Софийска област - 13, следвана от област Смолян - 8 акта и София-град - 7. Най-често търговците не могат да докажат произхода на храните, нямат разрешително за продажба на такива продукти или не спазват хигиенните изисквания. Контролът продължава и в момента навсякъде, където се продават храни от животински произход, включително риба и рибни продукти заради предстоящия празник Никулден. Проверяват се документите за регистрация, за произход на храните, етикетирането, годността, спазването на ветеринарно-санитарните и хигиенни изисквания и разрешителните за продажба на риба на открито. Търговците, които продават риба на открито, трябва да я съхраняват в касетки с лед, като топящата се вода от леда не трябва да остава в контакт с рибата. Срокът за съхранение при 1 до 5 градуса не трябва да е повече от два дни. Преди рибата да бъде поставена в хладилно съоръжение, е необходимо да се охлади в лед.
От ДВСК съветват купувачите на риба да внимават дали стоката, продавана извън хладилните витрини, се съхранява в достатъчно количество лед, дали няма видими признаци за изтекъл срок на годност, а когато купуват опаковани рибни продукти, да следят за целостта на опаковката и да четат етикетите за произхода и срока на годност. От дирекцията уверяват, че контролът по Коледа и Нова година ще се засили още повече заради очакваното презапасяване със стока от страна на търговците. По празниците зачестяват и опитите на пазара да се пускат храни с недоказан произход.
Източник: chernomore.bg |