© | Масови проверки преди Никулден започнаха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Българската агенция по безопасност на храните. Те ще продължат до 6 декември. Инспектират се търговски и рибностопански обекти и заведения за хранене. "Проверките във Варна започнаха още в края на ноември. До момента сме направили 30 инспекции и сме връчили едно предписание. Имаме възбранени 40 кг хайвер и 140 кг студена пушена скумрия" - каза пред журналисти д-р Златина Димова - директор на областната дирекция по безопасност на храните. Тя подчерта, че когато хората си купуват риба трябва да внимават най-вече за това дали е прясна, а ако е замразена дали е все още в срок на годност и дали са изписани на опаковката условията за съхранение.
В цялата страна през ноември са извършени 1 283 проверки, съставени са 64 акта за установяване на административни нарушения. Иззетото количество риба е 953 кг.
Източник: Черно море |