Засяха 585 хил. декара с пшеница във Варненско
Автор: Екип Varna24.bg 10:01 / 11.12.2008Коментари ()544
© Impact Press Group
585 хил. декара с пшеница засяха земеделските производители във Варненски регион. Това съобщи шефът на областна дирекция "Земеделие" във Варна Георги Балтаджиев. По думите му, въпреки притесненията, че заради неподходящи климатични условия сеитбата ще закъснее и добивът догодина може да бъде занижен, в региона сеитбата дори е преизпълнена. "Успяхме със сеитбата, не на сто, на сто и десет процента", дори се пошегува началникът на ведомството.

"За сравнение през миналата година бяха засети 550 хиляди декара, което с над 30 хил. декара по-малко от засятото през тази. Засяването на площите мина съвсем нормално и сега чакаме дъждовете и снеговалежите", коментира Балтаджиев. Според прогнозите, по време на сеитбената кампания през октомври в региона със зимна пшеница трябваше да бъдат заети общо 560 хиляди декара. Освен с пшеница във Варненско за засети и около 70 хиляди декара рапица и слънчоглед. Количествата площи и при тях надвишава очакванията, след като прогнозите бяха за 50 хиляди декара. Още 150 хиляди декара ечемик са засели варненските земеделци.

Местните селскостопански производители вече са подготвили почвата и за пролетната сеитба. 758 хиляди декара са изорани и наторени за засяването на пролетен ечемик и царевица.

"Фактът, че земите са наторени още отсега, е много положителен", посочи Балтаджиев. Той уточни, че на територията на областта има регистрирани 150 земеделски блока, които се обработват. След направените проверки по препоръка на Европейската комисия блоковете са били проверени преди няколко месеца, но не са констатирани нарушения. Заявените по документи ниви са съвпаднали с реално очертаните.

"Предстои през март да започнат новите очертания за следващата година. Земеделските площи обаче най-вероятно ще останат толкова. Практиката показва, че броят на блоковете почти не се променя през годините", коментира шефът на земеделската служба.

Източник: в. "Позвънете Новини"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Zasyaha-585-hil-dekara-s-pshenica-vuv-Varnensko-69430
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.